Home » Haagwinde

haagwinde-2016-2

Ruimte voor groen in de stad
Ruimte voor de stad’ is een initiatief van wethouder Joris Wijsmuller. In plaats van een structuurvisie voor de komende 25 jaar op te leggen, wil hij dat bewoners zelf hun ideeën kenbaar maken. Waar zijn kansen voor intensiever ruimtegebruik door te verdichten, verduurzamen, vergroenen of meer variëteit in het programma toe te voegen.
De verademing - Een burcht van een buurtpark
Twintig jaar geleden kreeg de wijk Regentes een nieuw buurtpark op de plek waar een kwart eeuw lang de Haagse vuilverbranding had gestaan. Om zijn naam eer aan te doen zou ‘De Verademing’ een groene oase in de dichtbebouwde wijk Regentes moeten worden. Dat groen valt tegen, want in plaats van een wandelpark met bomen en struiken werd de ruimte ingevuld door sportvelden met kunstgras, met een randje schaam-groen rondom. Enkele buurtbewoners hebben nu een wensenlijstje voor verbetering.
Historische laanbeplanting op buitenplaatsen
In het kader van het herstel van een historische Zochertuin werden onlangs 135 jaar oude zomereiken van een laantje van de buitenplaats Oosterbeek gerooid en vervangen door nieuwe eikenboompjes. Het merkwaardige is dat de oorspronkelijke plantafstand in de rij negen meter was, terwijl nu werd gekozen voor een nieuwe plantafstand van zes meter. Dit voorval geeft aan­leiding om eens nader op plantafstanden in te gaan. Bestaan hiervoor richtlij­nen, afspraken of tradities? Is er verschil tussen tuinen uit de formele periode en die uit de latere periode van de landschapsstijl?
Drie tegelvlaktes: groen, groener, groenst
Groen Palaceplein10 mei heeft wethouder Revis het vernieuwde Palaceplein onthuld. En het ziet er prachtig groen uit! Wat een verbetering, want daarvoor was het een ongezellig grijs tegelplein. Wel moesten acht iepen worden gekapt omdat ze in slechte staat waren door de zilte lucht. Er is nu groen aangeplant dat daar tegen bestand is. Het […]
Meer bunkers open in Nieuwe Scheveningse Bosjes?
Het Altantik Wall Museum wil het aantal opengestelde bunkers in de Nieuwe Scheveningse Bosjes aan de rand van de Badhuisweg uitbreiden. Op deze locatie zijn er al twee toegankelijk voor publiek. De bunkers zijn van maart tot oktober enkele zondagen per maand geopend. In mei en juni worden schoolklassen rondgeleid.
Uitbreiding Madurodam
Sinds eind vorig jaar is de AVN samen met een aantal wijkverenigingen en andere belangenorganisatiesin gesprek met de directie van Madurodam over de uitbreiding die het ministadje graag wil maken. Madurodam heeft eerst een inventarisatie gemaakt van de meningen van belanghebbenden. Maar sinds januari is er een aantal keren rechtstreeks overleg geweest met alle partijen.
Internationaal Park
Wethouder Revis heeft besloten de plannen voor het Internationale Park (de verbinding van de Scheveningse Bosjes en het Westbroekpark) in te trekken.
Nieuw tramspoor nodig langs Scheveningseweg
De Scheveningseweg is 351 jaar geleden aangelegd op voorstel van Constantijn Huygens. Dwars door de jonge duinen die toen ’s Graven Wildernisse genoemd werden. De weg werd omlijst met acht rijen bomen en een stuif­dijk. Dat laatste om te verhinderen dat het zand uit die Wildernisse de weg weer onbruikbaar maakte. In die tijd een wereldwonder, het Scheveningse Muzee wijdde er vorig jaar een tentoonstelling aan.
Vlinder-venturi voor Klein Zwitserland
Het Haagse Klein Zwitserland ligt ingebed tussen Van Alkemadelaan en Plesmanweg. Ondanks de groene omgeving blijkt het grootste deel van het terrein uit verhard oppervlak te bestaan. De speelvelden zijn voornamelijk kunstgras en gravel. Wijkvereniging Duttendel-Wittebrug nam het initiatief om het sportcomplex te verduurzamen. Om de biodiversiteit te verbeteren bedacht men een vlinder-venturi. Fonds 1818 zorgde voor de financiering.
De ijsvogel is een vliegend juweel
Er zijn maar weinig vogels die een echt exotische kleur geven aan ons landschap. De ijsvogel, ook wel blauwe speer genoemd, is er een van. Hij is niet alleen fraai, maar vertelt ons ook veel over de kwaliteit van ons milieu.
De sequoia’s de giganten onder de bomen
Wandelend in onze bossen kun je je moeilijk een voorstelling maken van de afmetingen van volwassen sequoia’s. Om daarvan een idee te krijgen zouden we de hoogste bomen in ons land kunnen nemen. Die worden tussen de 45 en 50 meter. Op 45 meter hoogte heeft de sequoia zijn onderste zijtak, die op zijn beurt nog eens 45 m lang kan zijn en 2 m dik ! Een volgroeide sequoia is zo’n 90 meter hoog en zou dus heel ver boven onze bossen uitsteken.
90 jaar Haagse vogelbescherming