Home » NIEUWS » Zorgplicht voor zeehonden, ook in Scheveningen

Zorgplicht voor zeehonden, ook in Scheveningen

De AVN krijgt, als belangenvereniging, regelmatig vragen. Niet alleen van leden, maar ook van anderen die zich zorgen maken over iets wat zij hebben geconstateerd. Vaak geven wij dit dan door aan de juiste instantie, de gemeente of de Omgevingsdienst Haaglanden bijvoorbeeld. Maar op sommige vragen kunnen wij niet direct reageren, behalve door het in de publiciteit te brengen.

Foto: Teun van Dijk

Zo kregen wij onlangs een e-mail met de tekst:

“Wij zijn 10 dagen lang gast geweest op de Hellingweg 6 in Scheveningen. We hebben vanuit het appartement kunnen genieten van de 2-3 zeehondjes die daar regelmatig aan land kwamen. Gelijktijdig moesten we ook aanschouwen hoe de beesten geplaagd werden door mensen die niet van plan waren op afstand te blijven en hun honden aan de lijn te houden. Integendeel, er werden nog ‘leuke’ video‘s opgenomen van keffende honden en vluchtende zeehonden. Na 5 minuten was het schouwspel meestal afgelopen. Het was hartverscheurend. Ik neem aan dat het probleem bekend is en hoop dat er al voor een oplossing gezocht wordt. Kan men niet verbieden het gebiedje te betreden als er zeehonden gespot worden?”

 

Het gaat hier om een paar stukjes strand in de haven van Scheveningen. De AVN ijvert er al jaren, met enige regelmaat, voor, om minimaal één van deze kleine en geïsoleerde strandjes aan te wijzen als rustgebied. Geen mensen, geen honden. Het resultaat zal zijn dat je vanaf de hoge walkant een veelheid aan vogels en zeehonden zult kunnen observeren, zomaar, midden in de stad. Een gratis dierentuin, met vrije dieren, hoe mooi is dat?

 

Die kunnen daar dan ongestoord verblijven, slapen, foerageren, zonder opgejaagd te worden. Helaas hebben wij met onze pogingen tot nu toe weinig resultaat gehad. De zeehonden blijven komen, maar zijn helaas meestal ook snel weer weg. Of erger nog, door honden verwond.

 

Onlangs heeft de gemeente bordjes geplaatst, en opgeroepen honden aan de lijn te doen en zelf altijd minimaal 30 meter afstand te houden.