Home » Archief

31 mei 2015 ……. Op stap naar Midden Delfland

Is er een betere manier voor bewoners van Wateringse Veld om Midden-Delfland te leren kennen dan op stap te gaan in dit gebied ‘om de hoek’. Samen met de Midden-Delfland Vereniging en Bewonersplatform Wateringse Veld organiseert de AVN op zondag 31 mei een fiets/wandelexcursie. Drie dagen eerder, op donderdag 28 mei, is er een opwarm-avond.

Vette klei in landgoed Marlot funest voor natuur

Geplaatst op

Afgelopen herfst is er in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuw dijkje aangelegd langs de doodlopende boezemwatering in park Marlot. Bij de afwerking van de werkzaamheden heeft de aannemer de overgebleven klei uitgestort tussen de eikenbomen aan weerszijden van het fietspad. Dat is funest voor de natuur van de oorspronkelijke zandbodem.

Geniet nu van de blauwe boshyacinten

Geplaatst op

De natuur is een maand vroeger dan verleden jaar. Op dit moment staan alle boshyacinten volop in bloei. Wie daarvan wil genieten gaat naar park Sorghvliet aan de Scheveningseweg of het Hyacintenbos naast landgoed Ockenburg. Tussen de grillige eikenbomen is de bodem bedekt met fris lentegroen en een blauw tapijt van boshyacinten. De oplettende kijker zal ook lelietjes van Dalen en de grote salomonszegel zien die op uitkomen staan. Elk jaar weer een betoverend moment als de bossen ontwaken. Probeer er met dit mooie Paasweer van te genieten.

Oude laaneiken Oosterbeek blijven. Succes voor AVN.

Geplaatst op

De kapaanvraag voor 126 oude laaneiken op landgoed Oosterbeek is ingetrokken. Wethouder Revis is tegemoet gekomen aan de argumenten die de AVN aanvoerde dat eikenverjonging geen schijn van overlevingskans heeft. De boomsoort zomereik die hier herplant zou moeten worden, is een lichtminnende soort en kan alleen succesvol opgroeien als de bomen in het volle licht staan. Het bos van Oosterbeek is echter 25 meter hoog. De jonge bomen zouden daarom uitsluitend in de schaduw komen te staan en gegarandeerd afsterven.

Boomkap in landgoed Oosterbeek ?

Geplaatst op

Landgoed Oosterbeek krijgt een grote opknapbeurt. Het onderhoud van dit landgoed op de grens met Wassenaar moest jarenlang wachten op extra budget. Nu er groencompensatie-gelden beschikbaar zijn vanuit de bouw van de nieuwe Amerikaanse Ambassade, willen de groenbeheerders ook graag flink aanpakken. Maar de AVN vindt dat dat niet ten koste mag gaan van monumentale eiken.

AVN maakt eigen visie voor Haags Binnenduinbos

Geplaatst op

De ontwikkeling van het Internationale Park voor de Vrede, zoals de gemeentelijke planontwikkelaars de groengebieden rond de Scheveningse Bosjes noemen, baren natuurliefhebbers grote zorgen. Wat wil Den Haag met het gebied? Blijft de tot op heden zo kenmerkende rust gespaard of wordt het groen straks gebruikt als decor voor meer culturele activiteiten? (De visie is HIER te koop)

Stokroosproject struikelt naar succes

Geplaatst op

In de Haagse wijk Bezuidenhout-Midden groeien op vele plaatsen stokrozen aan de voet van de straatbomen. Het is een project dat drie jaar geleden voorzichtig werd opgestart door wijkbewoner Antoon Moonen. Als de knoppen in de zomer openspringen kleurt en geurt de hele straat. Maar voor het zover is zijn er heel wat hindernissen te overwinnen.

Protest hoogbouw Norfolkterrein

Geplaatst op

De AVN heeft samen met de bewonersorganisaties langs de kust een protest ingediend tegen de hoogbouwplannen voor het Norfolkgebied. In een brief aan de Haagse Gemeenteraad geven de ondertekenaars aan dat hoogbouw tot 90 meter naast het natuurgebied Westduinpark niet overeenkomt met de natuurbelangen die er voor dit Natura 2000-gebied gelden. HIER leest u de brief die naar de gemeenteraad is gegaan.