Home » Archief » Protest hoogbouw Norfolkterrein

Protest hoogbouw Norfolkterrein

Geplaatst op
De AVN heeft samen met de bewonersorganisaties langs de kust een protest ingediend tegen de hoogbouwplannen voor het Norfolkgebied. In een brief aan de Haagse Gemeenteraad geven de ondertekenaars aan dat hoogbouw tot 90 meter naast het natuurgebied Westduinpark niet overeenkomt met de natuurbelangen die er voor dit Natura 2000-gebied gelden. HIER leest u de brief die naar de gemeenteraad is gegaan.

De AVN heeft dat in een eerdere hoorzitting ook duidelijk gemaakt aan de hand van voorbeelden die een schadelijk gevolg hebben voor de vogeltrek langs de kust en de gevolgen van windturbulentie plus de bijkomende koude-factor. Een verlichte hoteltoren van 90 meter hoogte komt midden in de trekzone van de Europese vogeltrek langs de kust te staan. Net als bij vuurtorens kunnen vogels tijdens hun nachtelijke trek hun oriëntatie kwijtraken en tegen het gebouw aanvliegen. Trekvogels volgen de kust van het Europese continent om in de herfst van het noorden naar zuidelijke streken te trekken. In het voorjaar gebeurt dit andersom.  Trekvlinders (zoals de Atalanta) doen dit ook op deze manier. 
De windturbulentie die rond zo’n hoog gebouw optreedt zal hogere windsnelheden op de grond veroorzaken, waardoor er een permanent kouder klimaat ontstaat in delen van het Westduinpark. Bij luchttemperaturen van 5 graden Celsius kan de koudefactor (chill-factor) zorgen voor vorst aan de grond. Dit heeft een negatief effect op de waardevolle (en zeldzame) duinflora in een deel van dit gebied.