Home » Archief » Oude laaneiken Oosterbeek blijven. Succes voor AVN.

Oude laaneiken Oosterbeek blijven. Succes voor AVN.

Geplaatst op
De kapaanvraag voor 126 oude laaneiken op landgoed Oosterbeek is ingetrokken. Wethouder Revis is tegemoet gekomen aan de argumenten die de AVN aanvoerde dat eikenverjonging geen schijn van overlevingskans heeft. De boomsoort zomereik die hier herplant zou moeten worden, is een lichtminnende soort en kan alleen succesvol opgroeien als de bomen in het volle licht staan. Het bos van Oosterbeek is echter 25 meter hoog. De jonge bomen zouden daarom uitsluitend in de schaduw komen te staan en gegarandeerd afsterven.

Daarom is het programma nu omgebogen naar een gefaseerde uitvoering, waarbij alleen op vrijstaande plekken jonge bomen wordt ingeboet. De kapaanvraag is omgezet naar een kleine setting voor twee korte laangedeeltes waar de meeste oude eiken al slecht zijn en waar wel voldoende licht invalt.

Verder staan er nog een aantal beuken in de nieuwe kapaanvraag. Die moeten worden gedund omdat ze teveel licht wegnemen voor de resterende oude eiken van de lange boslaan. Beuk is een zeer dominante boomsoort die het vanwege zijn dichte kroon op termijn altijd zal winnen van andere boomsoorten. Willen we de resterende oude eikenbomen nog een langer leven gunnen, dan zal er meer groeipotentie voor de kronen moeten worden gecreëerd.  Dat gebeurt als er ruimte in het bos wordt gemaakt. Op verschillende plekken langs de lange laan zullen daarom beukenbomen worden weggehaald.

De AVN is zeer gelukkig met deze tegemoetkoming van de wethouder. Binnen de begeleidingscommissie voor landgoed Oosterbeek, waarin de AVN samen met de wijkvereniging Benoordenhout meedenkt over het groot onderhoud van de parken Clingendaal en Oosterbeek, zal nu een nieuw onderzoek worden opgesteld hoe we verder gaan met de renovatie van dit negentiendeeeuwse landgoed in Zocherstijl.