Home » Voorpagina

Assumburgweg: Wees zorgvuldig met grote gebouwen langs groene en ecologische zones

De AVN heeft een zienswijze ingediend over een gepland massief gebouw aan de kop van de Assumburgweg. In het ontwerp-bestemmingsplan is bebouwing mogelijk gemaakt op een plek waar twee ecologische verbindingszones bij elkaar komen richting ecologische verbindingszone Laak. Het gebouw steekt uit ten koste van de ecologische verbindingszone langs het water bij het spoor en […]

Waarom er een vergunning­plicht voor kappen van bomen in achtertuinen moet blijven!

Bomen zijn belangrijk in een stad. Daarbij horen vooral ook de talrijke bomen in particuliere tuinen. Om die te mogen kappen heb je tot nu toe in bijna alle steden een vergunning nodig. Niet iedereen zal zich daaraan houden, maar het is een broodnodige rem op teveel bomenkap.
Het college van B&W van Den Haag heeft het voornemen die vergunningplicht voor bomen in achtertuinen af te schaffen. De AVN probeert daar een stokje voor te steken. Wij vinden het een rampzalig idee. Als het teveel kost, kunnen de leges beter verhoogd worden dan de plicht zomaar af te schaffen.

De AVN heeft een oproep gedaan foto’s in te sturen van bijzondere bomen in een achtertuin. Hier een selectie. De cursieve tekst bij de bomen komt van de inzenders.

Tram langs ecologische zone

In voormalig bedrijventerrein de Binckhorst worden momenteel en in de komende jaren vijf- tot tienduizend woningen gebouwd. Daar hoort openbaar vervoer bij. Ten behoeve van een ‘Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding’ (HOV) vanuit de Binckhorst naar station Voorburg en naar Rijswijk/Delft zijn 10 verschillende varianten onderzocht door bureau Arcadis. De voorkeursvariant van de gemeente op basis van […]

Westmade Noord mag helaas gebouwd worden

De hoogste bestuursrechter, de Raad van State, heeft onlangs uitspraak gedaan in de zaak tegen het bestemmingsplan Westmade-Noord. De AVN had hiertegen beroep aangetekend, tegelijk met vele omwonenden. Helaas hebben we het beroep uiteindelijk verloren. Een paar maanden geleden kwam de rechter met een tussenoordeel en moest de gemeente op een aantal punten een nadere motivering geven.

Persbericht: ‘Zuiderpark volstrekt ongeschikt voor boerenprotest actie’

Haagse natuurorganisaties vrezen schade aan natuur Op zaterdag 11 maart organiseert Farmers Defence Force een grootschalige boerenprotestactie in het Zuiderpark. Twee natuurorganisaties – de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming ’s-Gravenhage (AVN) en de Haagse Vogelbescherming (HVB) – vragen wethouder Anne Mulder om de vergunning voor deze demonstratie in te trekken. Ze vrezen dat de komst van […]

Bezuinigingsdrift gemeente Den Haag bedreigt oudere bomen

Een onzinnige bezuiniging vindt de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den Haag e.o. (AVN) het recente beluit om de vergunningsplicht voor het omhakken van bomen in de achtertuin af te schaffen. Het behoud van groen is van groot belang voor de leefbaarheid van onze wijken. Den Haag is met 6712 inwoners per vierkante kilometer de dichtstbevolkte stad van ons land. Bomen zijn dan extra belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor verkoeling, vangen water op en neutraliseren het broeikasgas CO2. Bovendien bieden ze voedsel en bescherming voor bijen, vlinders en vogels. In Den Haag zijn versteende wijken waar bomen in achtertuinen het enige groen van betekenis is.

Coalitieakkoord in Den Haag

Er staan mooie woorden in het coalitieakkoord tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA voor de komende vier jaar. De AVN heeft in een vroeg stadium een groene puntenlijst opgestuurd.

Machines in de Westduinen

Als er iets in het Westduinpark gebeurt is dat reden voor onze leden in de pen te klimmen. Terecht, want het is een fraai, maar kwetsbaar gebied en een paar ronkende diesels kunnen een hoop schade aanrichten in korte tijd. De AVN neemt deel aan het beheerplatform Westduinpark, waardoor wij meestal goed op de hoogte zijn van werkzaamheden en vooral het waarom ervan. Daar zijn wij het niet altijd mee eens, maar meestal zijn de werkzaamheden onvermijdelijk.