Home » Voorpagina

Plan Vlietweiden

De Vlietzone loopt langs de Vliet van Leiden tot Delft en wordt ter hoogte van Den Haag en Voorburg Vlietzoom genoemd. De Vlietzone is van grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde, maar is hier en daar langs de stadsrand wat verrommeld. Wie wandelt langs de Vliet kan ook nog steeds genieten van een uitzicht dat de afgelopen eeuwen weinig is veranderd.

Verkeerde volgorde in Bouwlust

Het dreigt de verkeerde kant op te gaan in Den Haag Zuid-West. Het gebied Bouwlust lijkt nu eerst te worden ingevuld met allerlei postzegelplannen, terwijl het globale plan dat de bestemmingen integraal vastlegt, nog in de maak is.

14 oktober 14 uur: excursie Buytenpark Zoetermeer

Het Buytenpark ligt ten noordwesten van Zoetermeer en is aangelegd op puin afkomstig van de stadsvernieuwing in Den Haag. Na de voltooiing nam behalve de recreant, ook de natuur het in bezit. Het park bestaat uit twee gedeeltes. Een ‘ouder’, laaggelegen, traditioneel park met aangrenzend een begraafplaats en sportvelden en een ‘jonger’, heuvelachtig gedeelte. Verder […]

11 november 10 uur: excursie Scheveningse Bosjes

Om de woorden van het kamplied Johanna te gebruiken, in 1953 werd de Teldersweg aangelegd en sneed de Scheveningse Bosjes toen totaal in twee delen. Toch is het maar één bos. Die aanslag op het geliefde bos was niet de eerste, noch de laatste. In de 19e eeuw wilde de Kroonprins het gebied graag hebben […]

Persbericht: AVN presenteert plan voor behoud schaarse natuur Vlietzone

“Gebruik de Vlietzone tussen Leidschendam, Vliet, A4 en A12 niet alleen om te voorzien in de ruimtebehoefte voor mobiliteit, bedrijvigheid en sport! Maak ook concrete plannen om de nog resterende natuur en de cultuurhistorische waarden van dit bijzondere gebied veilig te stellen.” Aldus betoogt voorzitter Dick Ooms van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den […]

De Omgevingswet: het omgevingsloket

Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet (Ow) eindelijk in werking, zo heeft de Eerste Kamer besloten. De Ow vervangt een hele lijst aan wetten en regelingen die allemaal betrekking hebben op onze leefomgeving: van bouwen tot water en milieu, en ook de natuur.

Alle Haagse bomen in beeld

Sinds enkele jaren heeft Den Haag een interactieve bomenkaart online staan: de ‘Haagse bomen app’ waarmee veel informatie over het bomenbestand in de gemeente kan worden opgezocht. Deze kaart biedt een uitgebreid overzicht van de stadsbomen, waaronder particuliere en monumentale bomen, maar ook bijvoorbeeld de bomen van het arboretum in het Zuiderpark.

Buytenpark met hotel en kabelbaan?

Na de forse verlenging en verhoging van de derde baan werd het een tijd stil rond SnowWorld in het Zoetermeerder Buytenpark. Ogenschijnlijk, want SnowWorld werkte al in 2019 achter de schermen hard aan een Masterplan om de toekomst van het bedrijf in Zoetermeer veilig te stellen. Een plan met onder meer een hotel en een kabelbaan direct grenzend aan de 60 ha natuurbestemd gebied van het Buytenpark. Pas eind 2022 kwam het gemeentebestuur met dit plan naar buiten.

GAVI kavel: een onverwachte parel

In een van de oksels van het Prins Clausplein ligt een verwaarloosd, maar daardoor prachtig stukje groen. Deze zogenaamde GAVI kavel ligt tussen een groen terrein van TNO, het prachtige meertje van Tedingerbroek en de eveneens groene Plas van Reef.