Otter gespot in Meijendel
U hebt het al in de pers kunnen lezen, meestal met een foto van het dier in de cameraval: In Meijendel is voor het eerst een otter gesignaleerd. Op 12 december werden sporen en karakteristieke uitwerpselen, ‘spraints’, ontdekt in een afgesloten deel van dit Natura2000-gebied. Cameravallen, geplaatst door natuurbeheerder en drinkwaterbedrijf Dunea, bevestigden de aanwezigheid van de otter met beelden van het dier in een infiltratieplas. Dit is de eerste waarneming van een otter in de kustduinen van het Nederlandse vasteland.
De otter was in Nederland sinds 1988 uitgestorven door vervuiling, jacht en kanalisering van rivieren. Dankzij een herintroductieproject in 2002 groeit de populatie in de rest van Nederland weer langzaam. De aanwezigheid van een otter in Meijendel wijst op een gezonde ecologie en hoge waterkwaliteit, aldus Dunea’s faunaspecialist Niek Albers. “Dit laat zien dat onze hoge natuurstandaarden werken. Het is het mooiste wat je als natuurgebied kan overkomen.”
Om de otter blijvend te laten vestigen, is bescherming van migratieroutes van groot belang. Faunapassages helpen om versnipperde leefgebieden met elkaar te verbinden. Onderzoek met DNA-analyse van de gevonden spraints moet uitwijzen hoe de otter in Meijendel terechtkwam. Camera’s blijven het gebied monitoren om het dier en zijn leefomgeving nauwlettend in de gaten te houden.
Foto otterspraint en informatie: persbericht Dunea