Home » NIEUWS » Onnodige noodkap in heempark de Rusthout

Onnodige noodkap in heempark de Rusthout

Op vrijdag 29 november jl werden enkele alerte omwonenden van heempark Rusthout in Leidschendam opgeschrikt door de kap van een uitgescheurde zeer grote wilg op de ongerepte heuvel tegenover tennispark Overdam. De kap werd erg rigoureus en met groot materieel uitgevoerd en resulteerde al snel in de volledige kaalkap van een groot deel van de heuvel. Gesprekken met de uitvoerder en telefoontjes naar de gemeente en de Omgevingsdienst hadden geen effect meer: de uitvoerder had opdracht gekregen om een ’onveilige situatie’ voor het weekend het hoofd te bieden en voerde deze opdracht zonder begeleiding of instructies van een ecoloog radicaal uit.

Heempark De Rusthout is een natuurpark met zowel een recreatieve als een educatieve functie (heempark) in Leidschendam-Voorburg. Het park herbergt inheemse flora en fauna, en heeft wandelpaden en een stadstuin met educatief centrum en kinderboerderij. Het park is ontworpen om een rustpunt te bieden in de stad en bewustzijn te creëren over het belang van natuur in een stedelijke omgeving.

 

Een ecoloog zou de betekenis van deze plek voor de biodiversiteit op waarde geschat hebben. Hij of zij zou de mogelijkheden besproken hebben om de uitgescheurde boom deels te snoeien en de rest van de boom tijdelijk te stabiliseren en met rood-witte afzetlinten af te bakenen. Dan had later bezien kunnen worden of een deel van deze meerstammige boom behouden had kunnen blijven. En indien dat niet mogelijk zou zijn, om een zo groot mogelijk deel van de boom blijvend te behouden als ecologisch waardevolle ‘dode stam’.

 

Afgelopen week heeft de AVN samen met Duurzaam Leidschendam-Voorburg een aantal vragen gesteld aan de afdeling groenbeheer. De antwoorden hebben ons teleurgesteld. In de reactie van de gemeente werd gesproken over een calamiteit, terwijl er slechts sprake was van een onveilige situatie. De enige aantoonbare calamiteit is de kaalslag van deze prachtige en biodiverse plek. Ook werd alvast meegedeeld dat er geen herplant zal plaatsvinden en dat er geen ecologisch herstelplan zal worden opgesteld. De term heempark wordt in de reactie vermeden.

 

De natuur mag volgens de gemeente nu haar gang gaan. Wij hebben de laatste jaren al gezien wat gebrekkig onderhoud heeft betekend voor dit in de jaren zeventig opgezette unieke heempark. Opschot van esdoorn kan ongehinderd de vele bijzondere planten zoals aronskelk, groot hoefblad, Robertskruid, schijnaardbei, gewone vogelmelk, slanke sleutelbloem, lievevrouwebedstroo, boshyacinth en vele andere verdringen.

 

Extra navrant is dat de gemeente de biodiversiteit hoog in het vaandel heeft. De verantwoordelijke wethouder Marcel Belt wil de gemeente radicaal vergroenen. Wij steunen dit voornemen van harte. Ook heeft het Groenactieplan van de gemeente tien icoonsoorten omarmd, die we als gemeente samen met de inwoners gaan ondersteunen. Hierbij zitten de egel, de huismus en de rosse vleermuis, die naast veel andere diersoorten in het park zijn waargenomen. Het betreurenswaardige gebeuren in heempark de Rusthout staat hier volledig haaks op.

 

De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming laat het hier niet bij zitten, en zal contact opnemen met zowel de wethouder als de gemeenteraad. Met als hoofdvraag hoe we in de toekomst een dergelijke ecologische calamiteit in onze gemeente gaan voorkomen. Ook willen we dan graag bespreken hoe het groenonderhoud beter rekening kan houden met ecologische waarden.Ook zullen we voorstellen om omgehakte bomen en grote wortelkluiten vaker te laten liggen als bron van biodiversiteit.