Groene projecten van Den Haag
De wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu van de gemeente Den Haag heeft een voortgangsrapport gestuurd over een reeks natuurprojecten om de stad groener en klimaatbestendiger te maken, met specifieke aandacht voor het versterken van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur (SGH). Dit netwerk van groengebieden is essentieel voor de natuur in de stad en heeft ook een gunstige uitwerking op de klimaatbestendigheid door hittestress tegen te gaan en de wateropvang te verbeteren. In het coalitieakkoord zijn ook middelen gereserveerd.
In wat in de brief staat kunnen wij ons zeker vinden: het is heel groen, concreet en er is dus geld voor om het uit te voeren. Een greep uit de plannen: Een van de meest in het oog springende projecten vindt plaats aan de Daal en Bergselaan, waar 3.000 m² natuur wordt toegevoegd door verharding tussen het Wapendal-gebied en de Bosjes van Pex te verwijderen. Dit stuk wordt omgevormd tot een groene corridor die belangrijke ecologische verbindingen versterkt. Dat is goed voor de natuur in Wapendal! Het behoud van Wapendal was het eerste succes van de AVN, Op een andere plek, het voormalige zenderpark van Radio Scheveningen wordt het versteende gebied aangepakt: bestaande bebouwing en parkeerplaatsen worden weggehaald om 3.000 m² nieuwe natuur te creëren. Zo wordt het Natura 2000-gebied Westduinen vergroot! (zie kaart). Ook in het Uilenbos wordt ingezet op meer natuur bij het Natura 2000 gebied.
Aan de andere kant van de duinen, waar het Hoogheemraadschap Delfland zat, is men al begonnen met het verduurzamen van bestaande gebouwen en het verwijderen van negenhonderd vierkante meter asfalt. De grond onder het asfalt is nu weer duingebied.
In de Vlietzone gaat de coalitie in de natuur van het Vijfslagenlandschap investeren. Samen met de AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming Den Haag en omstreken) en de provincie, zal de planvoorbereiding worden opgestart. Dit moet onderdeel worden van een integrale visie voor de gehele Vlietzone.
De landscheidings dijk in Leidschenveen (tienduizend vierkante meter) is toegevoegd aan de SGH, er zijn daar patrijzen gesignaleerd! Op agrarische grond van Reigersbergen en Clingendael komt meer natuurlijk beheer.
Andere projecten zijn gericht op de vergroening van voormalige versteende ruimtes. De oude ADS-velden (1,5 hectare), oorspronkelijk bestemd voor ontwikkeling, worden nu deels bebost, en voor een aanzienlijk deel natuur. In Zuidwest Den Haag wordt de SGH verder versterkt door de herinrichting van de Melis Stokelaan en Hengelolaan, waarbij wegoppervlakte wordt verminderd om meer ruimte voor groen te maken. Tegelijkertijd onderzoekt de gemeente de aanleg van een ecoduct over de Lozerlaan, wat een groene verbinding met de Uithof moet vormen.
Naast deze grote projecten zijn er plannen voor kleinschalig natuurbeheer, natuurlijke oevers en verbetering hoofdboomstructuur (de ondelinge plaatsing van bomen in de stad). Er komt extra onderhoud en biologische inkoop van bomen om de natuurkwaliteit te waarborgen.
Al met al een groot aantal mooie plannen voor natuur in de stad! Er was wel één teleurstelling: voor het mooie plan Haagse Lanen, ingebracht door een oud-raadslid, in het centrum van de stad, is de goedkoopste variant gekozen.