Home » NIEUWS » Excursies naar het Buytenpark in Zoetermeer en naar de Scheveningse Bosjes

Excursies naar het Buytenpark in Zoetermeer en naar de Scheveningse Bosjes

Op 14 oktober en 11 november gaan we weer met u op pad! Loopt u mee op 14 oktober in het Buytenpark in Zoetermeer en op 11 november door de Scheveningse kant van de Scheveningse Bosjes

14 oktober om 14 uur: Buytenpark Zoetermeer

Het Buytenpark ligt ten noordwesten van Zoetermeer en is aangelegd op puin afkomstig van de stadsvernieuwing in Den Haag. Na de voltooiing nam behalve de recreant, ook de natuur het in bezit. Het park bestaat uit twee gedeeltes. Een ‘ouder’, laaggelegen, traditioneel park met aangrenzend een begraafplaats en sportvelden en een ‘jonger’, heuvelachtig gedeelte. Verder zijn er in het park verschillende grotere waterpartijen te vinden.

Het is hier het hele jaar goed vogels kijken en erg leuk vogels luisteren en fotograferen, ook roofvogels. Er zijn een mooie vogelwand en een oeverzwaluwwand te vinden.

Er is nogal wat te doen om het behoud van het park. Des te meer reden om daar op excursie te gaan met onze portefeuillehouder en dus uitermate ter zake kundige Leon van den Berg en vogelgids Wouter Parent.

11 november om 10 uur: Scheveningse kant van de Scheveningse Bosjes

Om de woorden van het kamplied Johanna te gebruiken, in 1953 werd de Teldersweg aangelegd en sneed de Scheveningse Bosjes toen totaal in twee delen. Toch is het maar één bos. Die aanslag op het geliefde bos was niet de eerste, noch de laatste. In de 19e eeuw wilde de Kroonprins het gebied graag hebben als jachtterrein, maar de Hagenaars waren te zeer gehecht aan hun wandelgebied. Wethouder Ver Huell begon daarop met de aanleg van het romantische bos en de waterpartij. Door de jaren heen waren er veel plannen mee. Sommige gingen wel door, andere niet: een aula, Madurodam, hoteltoren, het Internationale Park…

Op een wandeling met portefeuillehouder Caroline de Jong langs het Madurodambos, de Waterpartij en het Belvedèreduin horen we over de geschiedenis en genieten we van wat er nu is. En bekijken we wat recent is veranderd en wat (mogelijk) gaat veranderen.

Deelname

Afhankelijk van de beschikbaarheid van gidsen is er een maximum aantal deelnemers per excursie. Dus wie het eerst mailt die het eerst maalt. Verdere informatie krijgt u dan per mail, zoals waar we verzamelen en wat we doen bij te slecht weer.

Opgeven via excursie@avn.nl.

Alle AVN excursies zijn gratis, maar als u als dank door middel van de donatieknop op onze website avn.nl/donatie een kleine bijdrage kunt geven voor ons werk zijn wij u erkentelijk.