Bomen verdwijnen onnodig gemakkelijk voor bouwprojecten
Op 12 december 2024 is een kapvergunning afgegeven voor het kappen van 115 bomen op het braakliggende terrein in Vroondaal Zuid IIA, gelegen tussen de Madepolderweg, Exporteursbaan en Van Elswijkbaan. De bomen, met stamomtrekken variërend van 30 tot 314 cm, moeten wijken voor bouw in dit het gebied, dat ligt pal naast landschapspark Madestein. Madestein maakt deel uit van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Deze wil de gemeente versterken. Dan helpt het niet ernaast bomen te kappen.
Hoewel wordt aangegeven dat 111 nieuwe bomen zullen worden herplant, blijft het natuurlijk zo dat de waarde van volwassen bomen niet meteen dezelfde is als die van jonge aanplant. Volwassen bomen, met hun grote boomkruinen, leveren een belangrijkere bijdrage aan biodiversiteit, klimaatregulatie en esthetiek dan jonge bomen.
Dit is niet het enige project waar bomen worden bedreigd. Een snelle inventarisatie levert onder andere: 32 bomen aan de Noordweg, 72 aan de Plesmanweg, 358 in Zichten , 377 in Dreven, 463 in Nieuw Vredenoord, 25 aan de Nolenslaan. De meeste naast of aansluitend op de Stedelijke Groene Hoofdstructuur.
Volgens de AVN zou het verplicht moeten worden bij bouwinitiatieven in een heel vroeg stadium een bomenbestands-inventarisatie te maken. Aan de hand daarvan kunnen de plannen vervolgens zo gemaakt worden dat ze rekening houden met bomen en natuur. Niet achteraf corrigeren, dat is moeilijk en duur, maar vooraf rekening mee houden, dat is flexibeler en uiteindelijk goedkoper, ook voor de projectontwikkelaars. Wij hebben over dit onderwerp een brief geschreven aan de gemeenteraad en het college.
Wij blijven hopen op een betere aanpak in toekomstige bouwprojecten. In het verleden is het namelijk wel degelijk een aantal keren gelukt bestaande bomen te behouden door de bouw of inrichtingsplannen tijdig te wijzigen. Een voorbeeld is het Florence Nightingale park, waar omwille van de verplichte waterberging in het gebied een soort vierkant zwembad was ingetekend, waardoor veel bomen hadden moeten verdwijnen. Door creatief te tekenen is een natuurlijk ogende waterpartij ontstaan, met een eiland. Ook voor de dieren in het gebied is dat een uitkomst. Er zijn nog wel andere voorbeelden, maar helaas weten wij vaak pas van kap plannen als de vergunning al verleend is. Dan kun je nog wel bezwaar aantekenen, maar dat is meestal kansloos. Aan het eind van het proces is het te laat voor ontwerpaanpassingen. In projecten waar de AVN vroegtijdig meedenkt gaat het vaker goed.
Bouw is nodig, maar slim bouwen met de natuur is beter.