Home » 9: Parasolduin in Nwe Scheveningse Bosjes

9: Parasolduin in Nwe Scheveningse Bosjes

Het Parasolduin heeft zijn naam te danken aan een rieten afdakje in de vorm van een parasol of paraplu, al naar gelang de weersomstandigheden. Deze spitse duintop is de laatste in de rij hoge punten die we in de kam van het paraboolduin tegenkomen. De entree wordt gevormd door een dubbel hekje om te voorkomen dat de jeugd de opgang van het duin als roetsjbaan gebruikt.  In het recente verleden werden heuvels van De Nieuwe Scheveningse Bosjes nogal eens gebruikt door moutainbikers en BMX-stunters. Dat gaf flinke slijtage in het bos. Voor de jeugd is er nu aan de prof. Gerbrandyweg een echt stuntparcours uitgezet. Sindsdien doet de natuur in de Nieuwe Scheveningse Bosjes het weer veel beter.
Het klimmetje naar de top gaat via een rondlopend pad. Eenmaal boven komen we op een klein plateau waar niks te beleven valt. Het uitzicht is nihil vanwege de uitgegroeide bomen. Ten tijde van de parasol (voor de Tweede wereld Oorlog) kon je vanaf hier naar het Kurhaus kijken. Of een nieuw uitkijkpunt op deze plek haalbaar en zinvol is, is de vraag. Gezien het zwerfvuil dat we op de top tegenkomen, wordt de plek nogal eens als intieme hangplek gebruikt. De ijzeren voet van de parasol is het enige dat ons aan vroeger herinnert.


Snelle afdaling
Wie in staat is om spectaculair naar beneden te schuiven, kan het steile glijpad tussen de bomen nemen. Pas wel op voor onverwachte glibberpartijen. Wie minder heldhaftig is neemt het ronde wandelpad terug. Dwalen door de Nieuwe Scheveningse Bosjes is op zich al avontuurlijk. Door de kronkelpaden tussen de heuvels en dalen is de route niet erg overzichtelijk en kom je altijd op een andere plek uit dan je verwacht. In zo’n klein bos als De Nieuwe Scheveningse Bosjes is dat geen ramp. Maar wees gewaarschuwd voor een onverwacht langere wandeling.