Uitbreiding Madurodam in duinbos ?
De uitdaging voor Madurodam is dus om het laatste voorstel nog verder te comprimeren tot een compact alternatief! Verdichten dus, door middel van meervoudig gebruik van de ruimte. Dat is niet onmogelijk en hoeft echt niet te leiden tot kwaliteitsverlies.
Fotobijschrift: Consequentie uitbreiding in beeld
Groene arcering is grens van ca 1,6 ha.
Rode stippellijn is grens ca 0,8 ha.
Twintig jaar geleden is er zeven jaar discussie geweest over de vorige uitbreiding. We zijn toen gekomen tot een compromis waarmee Madurodam uiteindelijk heel tevreden was. Dat is toen voor de toekomst vastgelegd in het bestemmingsplan (nu beheersverordening), in het Rijksbeschermd Stadsgezicht, in het groenbeleid van de gemeente en in de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Er is nu dus geen enkele formele aanspraak die Madurodam kan maken om naar achteren uit te breiden in de Stedelijke Groene Hoofdstructuur.
Op verzoek van de gemeente heeft Madurodam een aantal bijeenkomsten georganiseerd met vertegenwoordigers van omwonenden en natuurorganisaties om de nieuwe plannen voor uitbreiding te bespreken. Deze belangenorganisaties hebben allereerst aangedrongen om uit te breiden op eigen terrein en eventueel op het voorplein. In de laatste plannen zien we die aanbevelingen terug. Het terrein van de technische erven wordt nu beschikbaar voor attracties. Positief is dat het nieuwe Madurodam wordt omgeven door groene randen. Positief is ook dat de nieuwe paviljoens ingepast worden in het talud, groene daken zullen krijgen met een natuurlijke begroeiing en groene gevels. Maar daarnaast wordt er ook nog 1,6 ha bos geannexeerd. Madurodam heeft aangegeven 5.000-7.500 m2 extra paviljoenruimte nodig te hebben voor attracties. Dat is dus minder dan de helft van de 16.000 m2 natuurrijk bos dat Madurodam zich nu wil toe-eigenen. De AVN wil daarom overleg blijven voeren om tot een aanvaardbaar ontwerp te komen dat meer recht doet aan behoud van het bosareaal .