Natuurkwaliteit Madurodambos
Er waren verhalen over “een rommelbosje met veel achterstallig onderhoud”. “Dit bos wordt toch niet gebruikt, dus kan het best door Madurodam geannexeerd worden”. We vinden dat die verhalen niet terecht zijn en willen graag aantonen hoe de situatie wel in elkaar zit.
In het voorjaar heeft ornitholoog Wim Kooij een uitgebreid vogelonderzoek gedaan om de broedvogelstand te meten. Dat betekende 10 keer vroeg op pad om rond zonsopkomst aan de hand van vogelzang de territoria te tellen. Er is een wetenschappelijke methode waarmee je na 10 keer exact kunt bepalen welke vogels op welke plekken in het bos willen gaan nestelen. Goed luisteren en veel vogelkennis is daarvoor een must. Hij trof 36 vogelsoorten met 58 broedparen.
Tijdens de zomer zijn twee plantenspecialisten van de KNNV een dag door het bos gelopen om alle voorkomende planten op naam te brengen. Daarmee hebben zij slechts een beperkt aantal soorten gelokaliseerd, want de voorjaarsbloeiers waren al uitgebloeid en weer verdwenen. Toch is hun lijst van gevonden soorten indrukwekkend. We hebben het bos vervolgens bekeken op variëteit in leeftijd en opbouw en wat bleek, er was van alles wat en heel divers aanwezig. Vooral de verticale bosopbouw, van bodem tot bovenste kroonlaag was prachtig gevuld. Dat betekent dat het bos goed onderhouden is en een grote biodiversiteit herbergt.
We hebben er een document van gemaakt, zodat voor iedereen inzichtelijk is welke natuurkwaliteit we hier in de stad moeten koesteren. Hoezo een rommelbosje ? Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.
KLIK HIER om het document te downloaden. Op 3 november schreef de AVN een brief aan wethouder Revis. Die vindt u HIER