Het relaas van een lantaarn
Aan het begin van de twintigste eeuw raakte de toenmalige eigenaresse van landgoed Clingendaal, freule Daisy van Brienen, in de ban van de Japanse tuincultuur. Ze bracht enkele bezoeken aan het land van de Rijzende Zon en besloot daarna om zelf een Japanse tuin te laten aanleggen. Kosten noch moeite werden gespaard om een aantal granieten lantaarns en andere toebehoren te importeren. Haar inspanningen zijn ruim een eeuw later nog steeds te bewonderen. Jaarlijks trekken duizenden liefhebbers door de mystieke tuin en langs tuinelementen vol symboliek.
Helaas hebben niet alle onderdelen van de tuin de tand des tijds doorstaan. De granieten lantaarns blijken niet allemaal even erosiebestendig en bij nader onderzoek bleek zelfs, dat een enkele het transport van Japan naar Den Haag al niet heelhuids had overleefd. Op een foto uit 1915 is de gebroken granieten sokkel van de chrysantlantaarn al zichtbaar aangeheeld met gewoon cement. En juist deze chrysantlantaarn is symbolisch waardevol omdat hij het zegel van de Keizer van Japan vertegenwoordigt.
Sinds het jaar 2000 besteedt de gemeente extra aandacht aan het onderhoud en herstel van de Japanse tuin in Clingendael. Vanaf die periode is ook AVN-portefeuillehouder en tuinhistoricus Joost Gieskes erbij betrokken. Hij heeft onder andere het restauratieproces van deze chrysantlantaarn nauwgezet begeleid tot en met het moment dat er besloten werd tot het maken van een replica. Daarvan is nu een boekje gemaakt waarin de lantaarn een eeuw lang gevolgd wordt en het proces van vernieuwing duidelijk is beschreven.
Wegens de coronacrisis is de tuin dit voorjaar niet toegankelijk geweest, maar er wordt naar gestreefd om in oktober wel een officiële openstelling te organiseren. Het restauratieverslag zal dan gepresenteerd worden aan de vertegenwoordigers van de Japanse ambassade. Digitaal is het boekje nu al beschikbaar. Boekje chrysant def