Oranje en witte stippen in Haagse Bos
Door: Aletta de Ruiter
Een boom met een duidelijk zichtbare stip wekt argwaan bij de argeloze wandelaar in het Haagse Bos. Sinds er twee jaar geleden een enorme dunning plaatsvond onder de essenbomen leek het er aan het begin van deze zomer even op dat nu de dikke beuken aan de beurt waren om geoogst te worden. Vooral langs het Filosofenpad op de hoge duinrug langs de Leidschestraatweg troffen we een woud van witte stippen aan. Snel een telefoontje naar Staatsbosbeheer gepleegd.
We werden gerustgesteld. Het gaat hier om regulier bosbeheer waarbij de bomen gekeurd worden op veiligheid. De kleur van de stippen maakt het verschil in de aanpak. Alleen bomen met een oranje stip komen, na verdere inspectie, in aanmerking om gekapt te worden. Het gaat dan om bomen die langs paden staan en een eventueel gevaar vormen voor passanten. De bomen met de witte stippen (meest beuken, een enkele eik) worden gedurende de zomer gecontroleerd op dode of slechte takken boven in de kruin. Die worden er dan met behulp van een hoogwerker uitgezaagd.
De witte stippen zijn gezet met een oplosbare verfsoort die er in de loop van het jaar weer vanaf regent. Om sommige bomen treffen we ook nog een lint. Dat betekent dat de boom een bijzondere natuurfunctie heeft, bijvoorbeeld een holle ruimte met een vleermuiskolonie of een uilennest. Door dat lint is de aannemer gewaarschuwd om extra voorzichtig te zijn.
Na afloop van de werkzaamheden is de kans groot dat de witte stippen al zijn vervaagd en dat niemand meer kan zien dat er überhaupt in het bos gewerkt is