Home » Natuuravontuur

Natuuravontuur

We schrijven 7 september 2017, duintuin Meijendel. Tegen de witte wolken met gefilterd zonlicht draait een ruiende buizerd zijn rondjes op zoek naar muizen.

Vanuit de boomkruinen tot op de grond snorren onhoorbaar de libellen. Enkele paardenbijters schieten heen en weer in de warme lucht. Er scharrelen ook watersnuffels, houtpantserjuffers en lantaarntjes door het riet en daartussen, nadrukkelijk aanwezig, tientallen copulerende steenrode heide-libellen die letterlijk een paringsdans uitvoeren. Tussen de kruipwilg en in het riet zijn jonge boomkikkers ontdekt. Middenin dit natuuravontuur bewegen zich enkele 70-plussers met veel tijd en dure camera’s. Plotseling een uitschieter. Een grijze dame is getuige van een drama: een hoornaar heeft een parend koppel libellen in zijn greep.
Ik zit zogezegd op het vinkentouw en kan met mijn camera een filmpje maken van dit drama. De winnaar gaat er na de worsteling vandoor met de kop van het mannetje. Even later kan ik wat plaatjes schieten van zijn macabere nazorg. De restanten van de echtelieden worden in de oever gestopt om later geconsumeerd te worden. Natuur in optima forma.