Home » Interview met Klaas Pors

Interview met Klaas Pors

Klaas Pors was in een alweer wat verder verleden gedurende vele jaren vertegenwoordiger van de gemeente in het bestuur van de AVN. Sinds zijn pensionering verloopt het contact tussen natuurorganisaties en gemeente via het Stedelijk Groen Overleg (SGO). Klaas bleef nog lange tijd als adviseur aan de AVN verbonden.

Caroline de Jong

 

Indertijd heeft Klaas zich enorm ingezet voor de totstandkoming van het groenbeleidsplan uit 2005 en bijbehorende raadsbesluit over de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Door het vroegtijdig betrekken van Rijk, Provincie, andere diensten, natuur- en bewonersorganisaties en de vasthoudendheid van de toenmalige wethouder, is het gelukt dit plan uit te laten komen en te laten vaststellen vóórdat de Structuurvisie met alle bouwplannen werd besloten.

Wat zijn belangrijke veranderingen in de loop der jaren?
Klaas begon in 1969 bij de Plantsoenendienst, met in die tijd een eigen directeur en een eigen wethouder. Er was veel inhoudelijke kennis van zaken binnen de dienst. We lopen over een pad in Clingendael met veel gaten. Voor zoiets werd je op het matje geroepen, regelmatig onderhoud was ingepland! Er waren op het landgoed 25 tot 30 mensen van de Gemeentelijke Dienst Arbeidsvoorzieningen die in de winter hekjes konden verven. Later is door reorganisaties, wisselingen en bezuinigingen veel veranderd. Er zijn meer managers gekomen. Externe bureaus worden ingehuurd met minder lokale en historische kennis.

 

Inzaaien en maaibeleid, hoe oorspronkelijk is de flora?
Er is ook vroeger ingezaaid met mengsels die overeenkomen met wat er groeit. Jan Mol, auteur van een AVN-boek uit 1985 had lijsten van planten en bloeitijden in verschillende gebieden. Er werd gemaaid als planten waren uitgebloeid. Vervolgens werd vlak voor de winter nog gemaaid zodat open plekken ontstonden. Zijn die lijsten er nog? Bij verhuizingen is veel verloren. Het is nog wel gelukt om de bibliotheek te redden en om het AVN-archief bij de gemeente onder te brengen.

 

Klaas heeft veel respect voor AVN-boomdeskundige Joost Gieskes en zijn rol voor Clingendael. Na het vertrek van VROM uit het landgoed werd het mogelijk de zichtas vanaf het landhuis te herstellen. Afgeschermd door een dubbele rij eiken met een pad ertussen, een idee van Joost. Het landgoed is heel compleet met bijgebouwen en boerderij, en werd een groen Rijksmonument. Jammer is wel dat de schooltuinen niet lang na hun verhuizing zijn opgeheven.

 

Een belangrijke methode om dingen voor elkaar te krijgen is volgens Klaas voor- en tegenstanders aan één tafel te krijgen, en luisteren. Hij geeft ons mee dat de AVN meer heeft bereikt en meer invloed heeft dan zij denkt.