Heemtuin Molenvlietpark
Jos Verhoeff
Als onderdeel van dit park is in een ‘verloren‘ hoek, pal tegen NNN-gebied Zeerust aan, een natuurtuin gemaakt. Afgescheiden van de rest van het park en met een eigen ingang: ‘Heemtuin Molenvlietpark‘. Eigenlijk is het geen echte heemtuin. Jac. P. Thijsse heeft die term indertijd bedacht voor een ‘kunstmatig, veelal omheind landschapselement, bedoeld om de inheemse, wilde flora en fauna te laten zien‘ (Bron: Wikipedia). Hijzelf zag het vooral als een instructief en educatief plantsoen. De ‘Heemtuin Molenvlietpark’ is eerder een natuurtuin. Educatie is beperkt tot een bord aan de ingang.
Zo natuurlijk mogelijk ontworpen
Er zijn uitsluitend inheemse soorten geplant en ingezaaid die passen bij de bodem. Daarmee is het een mooie natuurlijk ogende tuin geworden. Aan de centrale vijver zijn twee ‘prieeltjes‘ waar je kunt mijmeren. De tuin ademt rust en bij de beplanting is niet alles opgeruimd en netjes. Precies wat je mag verwachten bij een tuin waarbij biodiversiteit hoog in het vaandel staat. Je ziet natuurlijk nog wel dat alles net is aangelegd en het is een park, geen bos. Overigens mogen er geen honden in.
Na de ontwerp- en aanlegfase
Vaak wordt na het aanleggen van een dergelijk gebied het beheer ervan niet specifiek op de inrichting afgestemd. In dit geval is daar wel aan gedacht: de afdeling groenbeheer van Ypenburg-Leidschenveen heeft gevraagd of de afdeling Delfland van de KNNV (Natuurlijk Delfland) activiteiten in de heemtuin wil ondernemen op het gebied van natuuronderzoek, natuureducatie en natuuronderhoud. Deze afdeling wil de biodiversiteit versterken door het aanbrengen van nest- en leefplekken, takkenrillen voor vogels, vleermuizen, muurflora, oeverplanten.