Home » Oever historische hertenkamp wordt afgegraven

Oever historische hertenkamp wordt afgegraven

Op Valentijnsdag, 14 februari 2019, had de Gemeenteraad geen hart voor de natuur. Zij besloot de oever van de hertenkamp af te graven. Die ligt nu nog daar, waar de beroemde landschapsarchitect Zocher hem in de 19e eeuw heeft getekend.

De gemeente vindt dat de fietsers op weg naar het station en centrum door het piepkleine wandelparkje Koekamp moeten meanderen, om het te beleven. Er komt een slingerpad door het groen waar nu het voetpad ligt. Daartoe moet volgens de gemeente de oever van de hertenkamp worden afgegraven. Om die aan de kant van het station aan te vullen. Maar dat is niet nodig.
Een groep van natuurorganisaties, bewonersorganisaties en de fietserbond maakte een alternatief. Het fietspad blijft direct langs de Bezuidenhoutseweg, waar het nu ook ligt. En het wordt uiteraard wel verbreed. Als je dat doet op een klein stuk van 60m, hoeft de hertenkamp niet te worden afgegraven. En dat is natuurlijk ook veel minder duur.
De gemeente maakten gebruik van fake news. Zo stond in alle kranten tekeningen, waarop de bomen op de oever die de groep behoudt niet worden getekend. Of te klein.
En op het allerlaatst kwam er nog een argument. Tijdens het spel werden de regels veranderd. De oever van de hertenkamp moet afgegraven, zei de wethouder, voor het concept voor de kruising met de Rijnstraat. Aan die kant zou ook een aanvulling van de oever nodig zijn. Ook daarvoor is een alternatief, de paden minder ver uitbuigen. Of compensatie elders, het uitgraven van een door velen gewenst haventje aan de Prinsessegracht. Maar de Gemeenteraad besloot anders.
Daarnaast wordt ook het vogelbosje bij Staatsbosbeheer versnipperd door onnodige stukjes fietspad.
We moeten blij zijn, zei de wethouder, met extra groen. De grindvlakte wordt vervangen door gazon. Natuurlijk zijn we blij, dat de gemeente deze fout van 18 jaar geleden herstelt. Maar het project Koekamp had veel beter gekund, met minder aantasting van groen en natuur. En goedkoper. De gebruikte fondsen voor de natuur, van het Nationaal Park de Hollandse Duinen, hadden beter elders in de natuur worden besteed.

Inspraaktekst AVN over Koekamp 14 februari 2019

bijlage bij voorstellen AVN Koekamp 14 februari 2019