Home » NIEUWS » Persbericht AVN en HVB – Pleidooi voor vuurwerkverbod

Persbericht AVN en HVB – Pleidooi voor vuurwerkverbod

De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming (AVN) en de Haagse Vogelbescherming (HVB) dringen aan op een totaal verbod op het afsteken van vuurwerk in Den Haag. We zijn blij met het pleidooi van Hubert Bruls, voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) voor een volledig verbod op consumentenvuurwerk.

De AVN en de HVB wijzen op de grote angst die vuurwerk aanricht in de dierenwereld. Die is – of het nu gaat om huisdieren, kleine zoogdieren als marters, egels, maar ook bij vogels – erg groot.
Uit metingen van de Haagse natuurorganisaties blijkt dat ook elk jaar rond de jaarwisseling veel watervogels in paniek zijn opgevlogen. Daarmee verliezen ze veel energie die hard nodig is om de koude winterperiode door te komen. Deze keer was dit schadelijke effect van vuurwerk wel aantoonbaar minder, zo hebben tellingen uitgewezen. Iedere jaarwisseling vliegen vooral eenden en ganzen met duizenden tegelijk de lucht in. Verstoord door knallen en flitsen vliegen ze gemiddeld naar 500 meter hoogte en blijven daar soms uren rondvliegen. Radarbeelden van het KNMI brengen de massale paniekreactie in beeld. De vogels verliezen niet alleen kostbare energie, maar raken gedesoriënteerd en gaan op zoek naar een nieuwe slaap- of voedselplek.
Vorig jaar drong burgemeester Remkes aan op het volgen van het advies van de Onderzoekraad voor Veiligheid (OVV) om een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren.
De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming doet langs deze weg samen met de Haagse Vogelbescherming, een beroep op het gemeentebestuur om het pleidooi voor een algeheel
vuurwerkverbod te ondersteunen. Laten we samen een einde maken aan de dierenpaniek rond Oud en Nieuw!

Den Haag, 5 januari 2021

Vuurwerk en vogels persbericht AVN – HVB 5 januari 2021