Home » UITVERKOCHT – Herbarium Schilderswijk

UITVERKOCHT – Herbarium Schilderswijk

Je kunt natuurlijk met het vliegtuig naar de Galapagos Eilanden reizen om bijzondere planten en dieren te zien. Maar gewoon om de hoek, in een boomspiegel of tussen de stoeptegels en op een muurtje groeien ook fantastische plantjes. Sinds de gemeente is gestopt met chemische onkruidbestrijding kunnen we steeds weer nieuwe plantensoorten in de stad ontdekken. Hagenaar Vic van Pieterson loert al jaren in de Haagse Schilderswijk naar de grote verzameling straatplantjes die daar schuchter groeien of vaker gewoon woekeren. Soms blijken ze zeldzaam, meestal heel gewoon en opmerkelijk vaak treffen we ook exoten. Pieterson schreef er een oergezellig boekje over: “Herbarium van de Schilderswijk”.

Bijzonder is de opmars van het kamilleknopje uit Australië. Een lief plantje en een echte (niet problematische) exoot. Maar ook de specifieke flora van onze kust vestigt zich graag op zanderige plekken in de binnenstad. En zand is altijd aanwezig in een stedelijke omgeving. Zo vond Vic ook kegelsilene, een echte duinplant die thuishoort in het habitat ‘Zeedorpenlandschap’. Planten kijken in de stad heeft ook een nadeel. Ze zijn er extra kwetsbaar. Voor je het weet zijn ze weer verdwenen. Zo ontdekte Vic eens een groeiplaats van de zeldzame donzige klit. Maar een paar dagen later bleken de planten alweer weggeborsteld. Gelukkig zijn het merendeels zaadplanten. Volgend jaar groeien ze opnieuw op een ander plekje in de buurt.

Het is verfrissend dat de vaak negatief besproken Schilderswijk door het boek in een ander daglicht wordt geplaatst. Natuur blijkt echt overal aanwezig. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag hebben het verschijnen van het boekje ondersteund.

Dit juweeltje is helaas uitverkocht, u kunt het niet meer bestellen.