Home » Zonnegaarde blijft intact: Fietsroute wordt wandelverbinding over bestaand pad

Zonnegaarde blijft intact: Fietsroute wordt wandelverbinding over bestaand pad

De gemeente is overtuigd dat er geen volkstuinen van ATV Zonnegaarde geofferd mogen worden voor de aanleg van een breed fietspad met natuurvriendelijke oever. Het plan voor deze recreatieve fietsverbinding tussen twee nieuwbouwwijken stamde uit 2008 toen de structuurvisie van het Erasmusveld werd vastgesteld.

Door: Aletta de Ruiter

 

In de tussenliggende 10 jaar veranderde er van alles in de voorgenomen projectontwikkeling van het gebied. Waterwijken werden betondorpen en de term ‘duurzaam’ werd losgekoppeld van ‘natuurinclusief’. Wellicht hield de ontwerper daarom wel vast aan een ecologische verbinding tussen al dat stenen geweld. Maar feitelijk was er helemaal geen ruimte meer over. Niemand wilde een extra fietspad over eigen terrein.

 

Het lommerrijke pad van Zonnegaarde

Gemeentegrond

Vanwege juridische afspraken met projectontwikkelaars over beloofde infrastructuur bedacht de ontwerper dat het pad dan maar over gemeentegrond moest lopen. Zonnegaarde is één van de 18 tuincomplexen van de Haagse Bond voor Amateurtuinders die grond van de gemeente huurt. Het bestuur van Zonnegaarde werd begin 2019 geconfronteerd met het voldongen feit dat het achterste deel van hun complex op de schop moest. Juist het deel waar de meest natuurvriendelijke zone van het complex ligt. De vereniging ontving daarvoor onlangs nog het internationale certificaat voor ‘Natuurvriendelijk tuinieren’.

 

Plan de campagne

Zonnegaarde kwam voor advies bij de AVN en gezamenlijk stelden we een plan de campagne op: Persberichten uitsturen, politiek uitnodigen, wethouders mailen en met de projectleider overleggen. Maar de situatie bleef muurvast zitten. Een enkele politieke partij stelde vragen in de Raad, maar juist op dat moment was het college in crisis. De aandacht lag elders.  Toch kwam het goed. De AVN heeft een breed netwerk binnen de gemeentelijke organisatie. Heel soms kun je dat aanspreken voor een bijzonder geval. Dat is gebeurd met als resultaat dat er opeens wel een oplossing kon worden gevonden. Maar je bereikt niets zonder eigen zweet. Dus hadden we van tevoren een alternatief ontwerp uitgewerkt: een fietspad over bestaande paden van Zonnegaarde, afsluitbaar met twee hekken. “Beetje smal, maar het is geen woon-werk verkeer”, was onze redenatie. De gemeente ging overstag en gaf zelfs een extraatje. Het wordt een voetverbinding met twee ophaalbrugjes die ‘s avonds gesloten worden om de veiligheid van de tuinen te waarborgen.

 

Eind goed al goed. Met dank aan de mensen van de KNNV die een uitgebreide inventarisatie van de natuurwaarde van Zonnegaarde hebben gemaakt.