Home » Zonlicht doet wonderen met het bos

Zonlicht doet wonderen met het bos

Bomen hebben als eigenschap dat ze zoveel mogelijk zonlicht willen absorberen. Er komt dan een moment dat de meeste bomen in hun groei zo ver gevorderd zijn -de kruinen breed uitgewaaierd en de stammen dik en vertakt- dat het zomers op de bosbodem donker wordt. Struiken en kruiden leggen het loodje bij gebrek aan licht. In een bos vol bomen ontstaat daarom een soortenarmoede. Met het vorderen der jaren zal het bos uiteindelijk steeds meer uit een collectie kale stammen en hoge kruinen gaan bestaan. Vooral in een beukenbos is het leeg op de bodem.

Door: Adri Remeeus

 

Willen we een gevarieerder bos met meer biodiversiteit dan moet er worden ingegrepen. In 2018 werd er in het Haagse Bos grootschalig gekapt. SBB haalde, uit vrees voor de boomziekte ‘essentaksterfte’, vrijwel alle essen uit het bos. Dat baarde veel Hagenaars zorgen. Vooral toen herplant van hele jonge boompjes in het daaropvolgende jaar voor een groot deel mislukte. Die uitgekapte bosdelen zien er nog steeds ruig en verwaarloosd uit. Vooral na de extreme regenbuien van de afgelopen weken. Toch gebeurt er iets bijzonders. Omdat het bos opeens veel lichter is en zomers opgewarmd wordt door de zon, ontstaat er spontaan nieuwe natuur. Daar profiteren zowel flora (kruiden) als fauna (insecten, zoogdieren, amfibieën en vogels) van. Vooral de flora is bezig met een nieuwe wedloop om het meeste licht op te vangen. Zo erg zelfs dat de jonge boompjes kopje onder gaan in de kruidlaag. Daar moet dus weer een bosmaaier van de beheerder aan te pas komen. Er zal nog wel een paar jaar overheen gaan voor het verjongde bos in een stabieler stadium komt. Afhankelijk van de bodem (nat/droog en veen/zand) zien we nu al grote verschillen in de ontwikkeling. Aanstaand voorjaar verwacht ik meer broedvogels die thuishoren in open veld en boszomen. En ook de vlinderpopulatie zal ervan profiteren.

Als u in eerste instantie geëmotioneerd aankeek tegen deze rigoureuze houtkap, bedenk dan dat daarbij ook een eerste stap is gezet naar herstel van de afgenomen biodiversiteit.