Home » Wilde tuin ‘Rudolf Steiner Zorg’

Wilde tuin ‘Rudolf Steiner Zorg’

Tussen het Westbroekpark en het monumentale Rudolf Steinergebouw, ligt een wilde tuin met veel soorten kleurrijke bloemen, struiken, bomen, takkenrillen en composthopen. Het is een privétuin die heel goed functioneert als ecologische verbinding tussen de Scheveningse Bosjes, Westbroekpark en de groengebieden richting Oostduinen. (KLIK HIER voor PDF) Tekst en foto's: Caroline de Jong
De wilde tuin van Steiner Zorg staat medio mei uitbundig te bloeien. Het talud ligt op het zuiden en zuid-westen waardoor er allerlei verschillende microklimaten zijn voor veel verschillende plantensoorten.
Ik trof  er een groep mensen met een verstandelijke beperking die helpt opruimen en vroeg hen wie de tuin onderhoudt. “Maak maar een afspraak op maandag of donderdag”, was het antwoord. En zo ontmoette ik Anita, de enthousiaste leidster van zes vrijwilligers. Vroeger was hier een full-time betaalde hovenier werkzaam die de tuin op biologisch-dynamische wijze onderhield. Helaas moest er bezuinigd worden, maar de vrijwilligers zetten zijn concept voort. Ze composteren,  gebruiken geen kunstmest, werken volgens de zaaikalender (op basis van de stand van de maan) en dienen preparaten toe van brandnetels om de grond vruchtbaar te maken.

Bij de bouw van de kliniek, in 1928, vonden de antroposofen het belangrijk dat er een mooi uitzicht voor de patiënten was op de tuin. Daarin hadden ze gelijk: recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat groen/natuur inderdaad goed is voor de gezondheid.
Al wandelend door de tuin trof ik veel wilde bloemen. Daar worden boeketten voor de bewoners van de zorg-instelling van gemaakt. Klaprozen, teunisbloemen, cosmos, lavendel etc. Maar er worden ook kruiden, aardbeien, tomaten, courgettes, zwarte bessen en vruchtbomen gekweekt. Een tweede keer trof ik veel paddenstoelen op dood hout. Deze hellingtuin ligt op droge arme zandgrond. Er moet derhalve tijdens langdurige droogte wel veel gesproeid worden.
De nieuwste aanwinst is de pas verhuisde kolonie honingbijen, afkomstig van het voormalige Europol-gebouw aan de Raamweg. De honing wordt niet geoogst, de bijen mogen het zelf gebruiken om hun broed te voeden. Zo wordt alles zoveel mogelijk gedaan in overeenstemming met de natuur. Kringlopen en ecosysteemdiensten worden hier gestimuleerd. De tuin is niet direct openbaar toegankelijk, maar wie vanaf de Cremerbrug het hellingpaadje oploopt, komt er vlak langs.