Wilde tuin ‘Rudolf Steiner Zorg’
Bij de bouw van de kliniek, in 1928, vonden de antroposofen het belangrijk dat er een mooi uitzicht voor de patiënten was op de tuin. Daarin hadden ze gelijk: recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat groen/natuur inderdaad goed is voor de gezondheid.
Al wandelend door de tuin trof ik veel wilde bloemen. Daar worden boeketten voor de bewoners van de zorg-instelling van gemaakt. Klaprozen, teunisbloemen, cosmos, lavendel etc. Maar er worden ook kruiden, aardbeien, tomaten, courgettes, zwarte bessen en vruchtbomen gekweekt. Een tweede keer trof ik veel paddenstoelen op dood hout. Deze hellingtuin ligt op droge arme zandgrond. Er moet derhalve tijdens langdurige droogte wel veel gesproeid worden.
De nieuwste aanwinst is de pas verhuisde kolonie honingbijen, afkomstig van het voormalige Europol-gebouw aan de Raamweg. De honing wordt niet geoogst, de bijen mogen het zelf gebruiken om hun broed te voeden. Zo wordt alles zoveel mogelijk gedaan in overeenstemming met de natuur. Kringlopen en ecosysteemdiensten worden hier gestimuleerd. De tuin is niet direct openbaar toegankelijk, maar wie vanaf de Cremerbrug het hellingpaadje oploopt, komt er vlak langs.