Home » Vergroende Pier van Scheveningen

Vergroende Pier van Scheveningen

Er wordt gebroed op de bouw van een nieuwe pier in Scheveningen. Een uitgelezen moment voor de AVN om te proberen ervoor te zorgen dat het plan zo natuurinclusief mogelijk wordt aangepakt.

Tim den Outer. Foto Wim de Koning-Gans

 

Duinkustlandschap
Heel Scheveningen is immers onderdeel van een belangrijk duinkustlandschap dat van Denemarken tot in Frankrijk reikt. Scheveningen Bad en -Haven zijn sterk versteend, maar er zijn wel degelijk uitvoerbare mogelijkheden de pier van Scheveningen te vergroenen. Het gaat ons hier niet zozeer over een groen dak of groene muren, dat is, zo in de zee, nagenoeg onmogelijk te onderhouden. Maar juist aan het einde ervan, onder het laatste stuk, waar zelfs de kitesurfers niet komen, moet het mogelijk zijn in samenspraak met gemeente en ontwikkelaar, met relatief eenvoudige middelen, een klein, maar levensvatbaar natuurreservaat te creëren.

 

Drieteenmeeuw
Als alles meewerkt is het misschien mogelijk ter plaatse drieteenmeeuwen te laten broeden. Dat doen ze nog bijna nergens in Nederland, maar zo vergezocht is dit idee niet: voor de kust op een olieplatform ter hoogte van Texel blijkt de meeuw aan een paar simpele richels voldoende te hebben.

 

Onderzeereservaat
Tussen de molens van windmolenparken ontstaan, spontaan of met enige hulp, prachtige biotopen. Immers, er mag en kan niet meer gevist worden. Je ziet er dan ook een stijging in het aantal rif-habitat vissen. Met een paar simpele ingrepen zou ook tussen de palen aan het eind van de pier een habitat gemaakt kunnen worden waar bijzondere dieren zich thuis voelen.

 

Zeehond in zicht
En misschien lukt het zelfs om zeehonden in het zicht van de badgasten te laten rusten. Aan het eind van de pier is het vast mogelijk een biotoop te maken dat vergelijkbaar is met de havenhoofden. Daar zitten vaak bijzondere dieren, maar die worden veel verstoord. Ook vogels hebben aan een paar betonblokken en misschien wat zand genoeg om neer te strijken en uit te rusten van de lange reis tussen zomer- en winterverblijf. Onbereikbaar, maar op zichtafstand kan bijvoorbeeld ook een plek gemaakt worden voor vogeltellers met hun verrekijkers en telescopen. Op het dak van de nieuwe vergroende pier kan zich bijzondere kustflora vestigen. Die heeft niet veel nodig, alleen wat zand. De vereiste omstandigheden zijn er al.