Home » Resistentie tegen de kastanjebloedingsziekte

Resistentie tegen de kastanjebloedingsziekte

Hoe vaak moeten we niet met lede ogen toezien hoe een kastanje gekapt moet worden omdat die aan de kastanjebloedingsziekte lijdt. De AVN stuurt er steevast een boomdeskundige heen, maar ook bij bomen die op het oog gezond zijn kan de ziekte al aan het woekeren zijn. Kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie uit de Pseudo­monas syringae-groep. In Nederland werd de ziekte in 2002 voor het eerst in de Haarlemmermeer ontdekt. Sindsdien heeft deze ziekte zich over het hele land verspreid.

In Den Haag is nu 65 procent van de paardenkastanjes in de stad door de kastanjebloedingsziekte aangetast.

 

In 2018 begint op verzoek van de gemeente Den Haag aan Wageningen University & Research (WUR) een onderzoek naar duurzame oplossingen voor deze ziekte. Nu, na vijf jaar, is er een doorbraak.

 

Met een speciaal ontwikkelde methode screenen onderzoekers een grote en diverse collectie kastanjes op gevoeligheid voor de bacterie. Op het testveld van WUR staat een verzameling van ruim 800 jonge kastanjebomen van verschillende soorten. Die bomen heeft de onderzoeksgroep geïnjecteerd met de ziekmakende bacterie. Na drie en zes maanden werd gekeken welke bomen ziek worden en welke niet. Er bleken grote verschillen tussen kastanjes onderling. Een aantal minder bekende soorten had duidelijk minder last van de bacterie.

 

Op deze manier heeft WUR de sterkste kastanjesoort gevonden. Deze had minder last van de ziekte. Waarom het zogenaamde ‘immuunsysteem’ van deze bomen beter werkt, is (nog) niet duidelijk. Goed nieuws is dat zestig van die duidelijk minder gevoelige kastanjebomen naar de Stadskwekerij in Den Haag zijn gekomen.

 

Den Haag heeft nu, twintig jaar na de ontstane paniek, sterkere, resistente, kastanjebomen in huis. De Stadskwekerij gaat deze sterke bomen stekken en uitzetten in de stad. De bomen moeten eerst nog groeien, maar dan heeft Den Haag hopelijk een probleem minder.

 

Bron: hethaagsegroen.nl