Home » Oeverplanten inventariseren

Oeverplanten inventariseren

In een polderlandschap en in de bebouwde kom bieden oevers vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’, maar ook belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. Naturalis wil in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. Daarvoor zijn heel veel gegevens nodig en het zou mooi zijn als veel mensen daaraan willen bijdragen door oeverplanten te inventariseren.

Ilse Duijvestein / Naturalis

 

Voor het vierde jaar, van 15 mei tot 15 september 2021, kan iedereen die het leuk vindt ‘oeverexpert’ worden. Je draagt dan bij aan het verzamelen van nuttige gegevens voor onderzoek, onderwijs, beleid en advies en ook ervaar je de sloten en oevers op een andere manier. Het leren en beleven van onze mede-onderzoekers is voor Naturalis heel belangrijk. ‘Oeverchecken’ is leuk en nog leuker dit jaar met een gloednieuwe app.
Het onderzoeksgebied ligt tussen Den Haag, Gouda en Haarlem. Kies oevers in jouw buurt of stap op je fiets en kies onderweg oevers uit, bijvoorbeeld langs de belevingsroutes in de regio. Oeverchecken is een coronaproof activiteit die je in je eentje of met een ander kunt doen.

Je hoeft geen specialist te zijn om te helpen. De 24 indicatorplanten leer je snel herkennen via foto’s, filmpjes en quizzen op de website www.mijnoeverplanten.nl. Je wordt vanzelf een specialist in de herkenning van oeverplanten en na een tijdje check je bijna automatisch elke oever en herken je de planten die er staan.

In Den Haag heeft een AVN-lid een bescheiden start gemaakt langs de Schenkkade en in het Haagse Bos. Het is leuk als er meer wordt geïnventariseerd, ook al is de indicatorlijst niet specifiek voor alle Haagse gronden ontwikkeld.