Mens en Tuin, groene parel in Moerwijk
Mens en Tuin is gestart vanuit de visie dat de gehele mens en de gehele aarde er toe doet onder het motto: ‘kwetsbaarheid is een kwaliteit’. Zowel deelnemers als begeleiders ontwikkelen zich en werken in een omgeving waar zij zichzelf kunnen zijn. Voor de tuin betekent dat een biodynamische aanpak en voor de deelnemers sociaaltherapie. Beide werkwijzen zijn ontleend aan de antroposofie. Het begon allemaal met biodynamisch hovenier Machteld Walland. Mensen met psychische problemen kwamen bij haar om samen te werken in tuinen. Het bleek goed te helpen. Er was behoefte aan een vaste locatie en Machteld vroeg de gemeente om grond en kreeg dit stuk ter beschikking. Met steun van de Rotary, de gemeente en vrijwilligers groeide het project in de daaropvolgende jaren uit tot de zorginstelling en het biologisch-dynamische stadslandbouwbedrijfje dat het nu is. In de zorgtuin werken vier beroepskrachten: Lex, Brenda en Rina hebben veel ervaring in de zorg. Annette weet alles over tuinieren. Daarnaast zijn er 10 vrijwilligers. Per dagdeel komen er 10 tot 15 mensen met een beperking werken in de tuin. Het is een leuke groep. Sommigen zijn er tijdelijk, anderen al heel lang. De werkzaamheden bestaan uit alles wat er op zo’n tuin nodig is om het bedrijfje gaande te houden: planten, zaaien, verpotten, wieden, maar ook de verkoop van gekweekte producten. Bij slecht weer kan binnen worden gewerkt. Daar worden kunstzinnige en ook praktische dingen gemaakt zoals houten kistjes voor de bijenpakketten, fraaie enveloppen voor plantenbollen etc. In de winkel worden deze handgemaakte producten verkocht en eveneens groente en planten uit de tuin, honing en biodynamische aarde, mest en zaden.
Een tuin in beweging
De tuin staat ‘s zomers vol verschillende planten, bloemen, groenten en kruiden. Dat helpt om de bodem vruchtbaar te houden en de weerbaarheid tegen plantenziekten te versterken. De diversiteit aan bloemen trekt ook bijen, vlinders en vogels aan. De plantbedden worden deels bemest met eigen compost, gemaakt met behulp van biodynamische preparaten. In het voorjaar wordt koemest ingebracht en in de nazomer kiezel, een siliciummeststof. Verder gebruikt men preparaten van kamille, valeriaan, brandnetel, duizendblad, eikenschors en paardenbloem. De mest komt van een biodynamische boerderij. Bij deze biologisch-dynamische aanpak staat de samenhang tussen bodem, plant en dier centraal. Er zijn verschillende stukken van de tuin met steeds andere thema’s: bijen, water, kruiden, groente, rozen, fruit en vogels. Ook tref je er de spiraaltuin met zijn eigen symboliek.
Het verrast Annette hoe de tuin in beweging blijft, “Je vindt planten steeds weer op een andere plaats, ze verschijnen en verdwijnen. Havikskruid achter de loods, kaardenbol mag overal blijven staan en soms zitten er wel tien puttertjes op”, ze blijft zich verwonderen. “Eerst was de tuin vol hondsdraf, nu is het allemaal weer weg en treffen we in het voorjaar verschillende soorten dovenetel zoals de gestreepte, de paarse en de witte en ook allerlei kleuren smeerwortel”. Al met al een echte natuurlijke tuin.
De deelnemers krijgen persoonlijke en deskundige begeleiding. Hun capaciteiten en talenten worden op maat ingezet. Op die manier kunnen zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden groeien. De omwonenden profiteren ook van deze groene oase. De tuin is door de week van 9.00 tot 16.00 uur voor iedereen toegankelijk en ook de winkel is dagelijks geopend