Home » Machines in de Westduinen

Machines in de Westduinen

Als er iets in het Westduinpark gebeurt is dat reden voor onze leden in de pen te klimmen. Terecht, want het is een fraai, maar kwetsbaar gebied en een paar ronkende diesels kunnen een hoop schade aanrichten in korte tijd. De AVN neemt deel aan het beheerplatform Westduinpark, waardoor wij meestal goed op de hoogte zijn van werkzaamheden en vooral het waarom ervan. Daar zijn wij het niet altijd mee eens, maar meestal zijn de werkzaamheden onvermijdelijk.

Deze zomer zijn bij Kijkduin de voorbereidingen begonnen voor de werkzaamheden van en rond het Atlantic hotel. Omdat het hotel pal naast het Natura 2000-gebied ligt is onvermijdelijk dat daarbij het duin gebruikt gaat worden. Er is dan ook een tijdelijke weg van betonplaten aangelegd. Maar er is meer aan de hand: het duin net achter het hotel is volgens Rijkswaterstaat te laag voor de kustveiligheid. Omdat er ook veel rimpelroos en andere woekerende soorten groeien is, tegen onze adviezen in, ervoor gekozen het vrijkomende, schone, zand uit de ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling in een dikke laag op te brengen. Dat zand wordt vervolgens met helmgras ingeplant om te voorkomen dat het teveel gaat stuiven. Ondanks de grote schade worden wel betere omstandigheden gecreëerd voor de ontwikkeling van een rijk landschap. Helaas duurt dat vele jaren.
Het zal een schok worden om het nieuwe Atlantic gebouwd te zien worden. Het hotel gaat niet verder het duin in, maar wordt massiever en hoger. Strikt genomen niet, maar de hele bovenkant van het hotel wordt zo hoog als nu het hoogste ‘accent‘. Als AVN hopen wij er voldoende voor gezorgd te hebben dat die enorme gevel richting duin ‘s nachts geen lichtend paneel is.