Home » Hond en Zeehond

Hond en Zeehond

In de haven van Scheveningen liggen een paar gezellige, kleine strandjes. Bij beide Havenhoofden één en ook één bij de Hellingweg. Onverwacht leuke natuurwaarnemingen kun je hier doen. Er groeien zeldzame planten (Zeevenkel, Blauwe Bremraap, Zeewolfsmelk) en bijzondere vogels zoeken hier voedsel (Zwarte Roodstaart, Sneeuwgors, Strandleeuwerik). Maar het leukste is misschien wel dat hier regelmatig zeehonden komen uitrusten. Meestal zijn het Gewone Zeehonden. In het Engels - heel toepasselijk- Harbour Seal (Havenzeehond).

door: Tim den Outer. Foto’s: Eric Wisse

 

Rust?
Veel rust krijgen de planten en dieren niet op de strandjes. Mensen komen er gezellig de hond uitlaten, zwemmen of de uitvarende boten bekijken. Eén strandje is onlangs ook voor zeilsport heringericht. Heel begrijpelijk en ook leuk natuurlijk, maar voor de natuur en de natuurgenieters minder. Uitgeputte of hongerige vogels en zeehonden worden terug naar zee gejaagd. Het kan zelfs nog erger: Onlangs werd een zeehond doodgebeten door een hond.

Honden of Zeehondenstrandjes?
Natuur, honden en zeehonden, het gaat helaas slecht samen. Daarom zou het mooi zijn als minimaal één van de strandjes bestemd kon worden als echt natuur en natuurbelevings-strandje. Wat de AVN en de Stichting Duinbehoud betreft is het strandje bij het Noordelijk Havenhoofd het meest geschikt voor natuur. Hier wonen geen mensen en er zijn goede mogelijkheden om vanaf bankjes te genieten van zeehonden en andere natuur en er staan al zeldzame planten. Bij de Hellingweg zou een klein stukje bij het nieuwe hotel als rustplek kunnen worden ingericht met een leuk wandelpad er langs. Misschien ook met een IJsvogelwand, deze vogels zitten hier regelmatig. Het strandje bij het Zuidelijk Havenhoofd zou dan mensen- (en honden)strand kunnen blijven. De slimme zeehonden en andere dieren hebben snel door welke plekken veilig voor ze zijn.

Te veel gevraagd?
Natuurlijk zijn er meer belangen dan alleen natuur. Maar Den Haag heeft ongeveer 10 kilometer openbaar toegankelijk strand. Het moet toch mogelijk zijn hiervan enkele tientallen meters voor natuur en natuurbeleving te reserveren?