Home » Grote groengebieden in Den Haag

Grote groengebieden in Den Haag

In Den Haag genieten we van de grote groengebieden die er zijn, landgoederen, bossen, parken: Clingendael, Arendsdorp, Hubertusduin, (Nieuwe) Scheveningse Bosjes, Meer en Bos, Madestein en meer. In totaal zijn er negentien. De gemeente beheert bijna al deze gebieden en is bezig er een nota over voor te bereiden. Wat zou daarin kunnen staan? Recente ontwikkelingen, wat er moet gebeuren: we geven vast een overzicht uit oogpunt van natuur en gebruikers.

Caroline de Jong

 

Druk(ker) door verdichting
Om niet steeds weer nieuw groen buiten Den Haag te bebouwen, heeft de gemeente besloten te verdichten in de stad. Het gevolg is meer druk op de groengebieden in de stad zelf, zoals bijvoorbeeld op het Haagse Bos. Dat ligt dicht bij het zogenoemde Central Innovation District (CID). Dat is het gebied bij de stations waar al torens zijn gebouwd en nog een flink aantal in de plannen staat. Een ander voorbeeld is de Westduinen. Dit Natura 2000-gebied ligt naast het Norfolk terrein, waar nu een laatste gebouw wordt neergezet op de plek van het voormalig Zuiderstrandtheater.

 

Meer gebruik en commerciële activiteiten
Ook worden sinds de coronaperiode de groengebieden intensiever gebruikt en er zijn meer honden en katten gekomen. Een andere recente ontwikkeling is een toenemend aantal commerciële activiteiten, boomklimmers, lasergamers, hondenuitlaatservices. Zo komen er steeds meer mensen en honden, met als gevolg een toenemend aantal paden, slijtage van paden, kapotte bankjes en prullenbakken, platgelopen stukken, en verstoring van de natuur.

 

Verlies van habitat en verbindingen
In en tussen de groengebieden lopen drukke wegen, die een barrière vormen voor mens en dier. Door bouw pal naast groengebieden ontstaat schaduw en windhinder. Ook doet de gemeente vaak, in strijd met haar eigen beleid, voorstellen voor nieuwe horeca, evenementen, verharding voor nieuwe paden, sporten of speelterreinen in het groen. Dit alles leidt tot een verlies aan leefplek, van habitat voor planten en dieren.

 

Achterstallig onderhoud
Daarbij komt nog achterstallig onderhoud, zowel van paden, bankjes als van het bos zelf. Het is bijvoorbeeld belangrijk esdoorns weg te halen die concurreren met oude eiken en dennen. Optimaal is het behouden of bevorderen van verschillende soorten en leeftijden van bomen, ook oude bomen, dood hout, een verscheidenheid aan inheemse struiken en kruiden.

 

Wat te doen?
Om de druk te verminderen is meer groen belangrijk. Zo heeft de AVN een plan voorgesteld voor een nieuw natuurgebied, Vlietweiden. En het is cruciaal bij bouwplannen zo veel mogelijk groen en bomen te sparen! Geen nieuwe horeca, evenementen of verharding. Daarnaast is goede voorlichting van nieuwe bewoners naast kwetsbare natuurgebieden als de Westduinen nodig.
Voor de natuur is naast de hoeveelheid groen, de kwaliteit van het allergrootste belang. Vandaar dat zonering moet worden toegepast. Er dienen rustgebieden voor de natuur gemaakt te worden en een teveel aan paden afgesloten. In die rustgebieden gaan honden aan de lijn, met name in het broedseizoen. Wat eveneens een probleem is, is dat in veel van de rustigste gedeeltes voor de natuur al lange tijd tenten staan waarin wordt gewoond. Is daar echt geen andere oplossing voor?

 

Vergunningen
Met haar vergunningenbeleid kan de gemeente een beperkt aantal vergunningen voor activiteiten uitgeven, met strikte voorschriften betreffende locatie, omvang, frequentie. Activiteiten zouden niet in het broedseizoen moeten plaatsvinden, niet in de kwetsbare gebieden en schade wordt verplicht hersteld. Vergunningen kunnen worden ingetrokken als men zich niet aan de regels houdt. De regels die in het algemeen en door middel van de vergunningen worden gesteld moeten veel beter worden gehandhaafd. De inzet van boswachters helpt!

 

Verbinden van groengebieden
Het verbinden van groengebieden staat al hoog op de agenda, maar er is nog wel een verbeterslag te maken. Belangrijk is voortdurend aandacht te schenken aan wat er om de grote groengebieden heen gebeurt. Laat het groen doorlopen tussen de woningen, groene tuinen met bomen, struiken en inheemse planten, groene daken, ecoducten, faunatunnels, touwbruggen enzovoort. Daar hoort ook bij dat er geen ommuring wordt geplaatst of glazen wanden waar vogels tegenaan vliegen. Ook zal verlichting zoveel mogelijk worden vermeden. De tegenwoordig populaire padelbanen passen dus niet naast de natuur.

 

Faseer het onderhoud
De groengebieden hebben behoefte aan regelmatig en gefaseerd onderhoud, bijvoorbeeld elk jaar een vijfde van een gebied schouwen om niet te rigoureus te hoeven ingrijpen. Bij nieuwe aanplant zal gezocht worden naar een variëteit aan inheemse, zo mogelijk gebiedseigen bomen en struiken.

 

Participatie kan beter
De afgelopen jaren zijn er wandelingen georganiseerd waar het beheer van bossen is besproken. Dit jaar is echter nogal wat discussie ontstaan in de Scheveningse Bosjes. Over gekapte bomen die blijven liggen zonder dat er nette takkenrillen van worden gemaakt, en over het afsluiten van een verbindend zandpad. Daarnaast zijn cortenstalen trappen gepland bij de Waterpartij. Veel mensen hebben daar problemen mee. Daarom blijft overleg belangrijk. Laat de gemeente met de nieuwe nota groengebieden, of eerder, vooral weer beheerplatforms instellen. Met (natuur)organisaties en met gebruikers als deelnemers. In de gemeentelijke visie voor de Scheveningse Bosjes is een beheerplatform opgenomen, maar dat is nog niet gerealiseerd. Het beheerplatform voor de Westduinen is gelukkig, onder een andere naam, wel voortgezet.

 

Gemeentelijke enquête
De gemeente heeft inwoners gevraagd wat ze willen met de grote groengebieden. Wij hebben de reacties nog niet gezien. Wel hebben we een inzicht in die van een aantal jaren geleden, op de plannen voor het “internationaal park”. De meeste mensen willen graag rustig wandelen. Geen brede betonpaden met verlichting, foodtrucks, horeca of meer evenementen. En juist wel een betere verbinding voor mens en dier over de Teldersweg, en respect voor de historie. Voor het laatste is het mooi dat de gemeente een serie historische onderzoeken heeft laten doen.