Home » Een stukje groen bij de haven

Een stukje groen bij de haven

Bij de Scheveningse haven lag lange tijd een strook ‘duin’. Je mocht er op wandelen, maar heel druk was het er niet. Er groeide duinvegetatie en het vormde een rustpunt voor trekvogels.

De Scheveningse kust ligt centraal in de trekbanen van vogels tussen broedgebieden in Noord-Europa en hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Deze duinstrook is afgegraven voor de aanleg van een parkeergarage. Over die parkeergarage heen zal een lading zand teruggeplaatst worden, waar weer duinvegetatie kan ontstaan. Ook is het goed als op nieuwe gebouwen in deze zone groene of bruine daken komen.

Naast de ingang van de garage komt in een stukje groen horeca, met een groen dak. Een snackpaviljoen dat vroeger op het Adriaan Maasplein stond, maar weg moest voor de bouw van het hotel daar. Helaas wordt daardoor een mini stuk groen weer wat kleiner. De AVN pleit ervoor stukken groen zo groot en aaneengesloten mogelijk te houden. Duinvegetatie zal het prima doen op een parkeerdak, maar niet als je de ruimte dichtbouwt en de bezoekers het terrein eromheen gaan betreden en vervuilen. Aan de noodzaak van horeca kun je twijfelen: aan de andere kant van Scheveningen, bij de noordelijke boulevard, rapporteert het AD over veel leegstand, de krant noemt het een ‘spookboulevard’.