De tuinen van Mariahoeve
Marjan Looije. Foto Irene van Wissen
Opening vlindertuin
In 2004 werd de vlindertuin geopend. Bij de opening vroeg toenmalig stadsdeeldirecteur Johan Feijen welke vlindersoort we het liefste zouden verwelkomen in de vlindertuin. Het oranjetipje was het antwoord. Deze vloog in die tijd voornamelijk in Drenthe.
Er werden zes bordjes met de meest voorkomende vlindersoorten geplaatst; citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, boomblauwtje, atalanta en koolwitje. En op een zonnige dag, vier jaar geleden in april 2020, vloog het eerste oranjetipje in de Vlindertuin! Sinds die lente is het oranjetipje elk jaar in april, meestal rondom Koningsdag, teruggekomen. Het is een zeer bijzondere verschijning, met knaloranje stippen op beide witte vleugels van het mannetje. Hij vliegt van half april tot eind mei. In de loop der jaren is er een vaste groep van vier vrijwilligers voor het onderhoud gegroeid. We zijn blij met onze vrijwilligers en het werk dat we samen doen.
Omwonenden erbij betrekken
Vanuit het succes van de vlindertuin is het idee gekomen om in Mariahoeve meerdere vlindertuinen en moestuinen aan te leggen aangezien Mariahoeve een groene en ruim opgezette wijk is. Ideaal dus om daar nog meer groen aan toe te voegen en ecologische verbindingen te creëren. De Mariahof is aangelegd op een plek in Wijkpark de Horst waar een verlopen kinderboerderijtje zat met alleen nog een paar geiten. Deze plek kwam vrij en hier is een ‘Samentuin’ gemaakt. Hieraan gekoppeld is een compostverzamelplek gekomen waar mensen uit de buurt hun groente en fruitafval brengen. De compost wordt gebruikt in de tuin.
Met woningcorporatie Staedion is samen met direct omwonenden een plan gemaakt voor het inrichten van de groene tussenruimtes. De anonieme grasveldjes waar vaak bordjes stonden met “niet op het gras lopen” werden omgevormd tot gezellige binnentuinen naar de wens en behoefte van de bewoners. Vervolgens is vanuit dit idee de stichting ‘De Tuinen van Mariahoeve’ ontstaan in 2013.
Voedselbos Mariahoeve
De stichting heeft een goed contact opgebouwd met de verschillende scholen en organisaties in de wijk, zo ook met het Stadsdeelkantoor Haagse Hout. Elk jaar werden meer fruit- en notenbomen aan de groenbeheerder gevraagd, om langs paden en wegen te planten. Zoveel, dat deze in de zomer van 2020 de stichting vroeg om een voedselbos aan te leggen. In maart 2021 is het voedselbos aangelegd langs het talud van de Noordelijke Randweg, naast het fietspad richting Leidschendam. Dit is het uiterste noorden van de stad. Een strook van nog geen hectare maar groot genoeg om er 20 fruit- en notenbomen te planten en 50 fruitstruiken en een kruidenvallei. Elke maand (behalve de wintermaanden) zijn hier op de eerste zaterdag van de maand werkdagen van 13.00 tot 16.00 met daarbij een rondleiding en een workshop. Voor de deelnemers wordt altijd een klein gerechtje klaargemaakt met oogst uit het voedselbos. Voor meer informatie kijk op www.voedselbosmariahoeve.com
Delen van kennis
Door het enthousiasme van de vrijwilligers op de workshops in het voedselbos is het idee ontstaan om deze kennis ook met jongeren te delen. De cursus Boskok is ontwikkeld en twee groepjes tieners hebben een cursus van zes lessen gevolgd, afgesloten met een Proeverij voor ouders en gasten in het voedselbos. Zij oogsten alles zelf en serveren aan de gasten diverse gerechtjes met bijvoorbeeld pesto van wilde kruiden, pannenkoekjes met muntblaadjes etc. Dit viel zeer in de smaak. De Boskoks ontvingen na afloop het certificaat om zich Boskok te mogen noemen. Gedurende het jaar werken ze mee met wijkfestivals om pesto te maken en aan het publiek te laten proeven. Want wildplukken, en je eigen pesto maken ter plekke met wilde kruiden uit je eigen omgeving is de kortste keten die maar mogelijk is!
Tienjarig jubileum
De stichting ‘De Tuinen van Mariahoeve‘ heeft inmiddels het tienjarig jubileum gevierd. Terugkijkend kunnen we concluderen dat een actieve opstelling van het bestuur, dat gericht samenwerking zoekt met de buurt en andere belanghebbenden, een goede basis is op weg naar meer groen in de wijk. Het betrekken van jong tot oud bij de natuur is heel belangrijk. De natuur geeft zoveel aan een ieder. Als bevestiging van het werken aan verschillende projecten in de wijk ontving de stichting van Groenlinks raadsleden het ‘Groene lintje’, voor de duurzame bijdrage in het groen.
Samenwerken in het groen verbindt mensen. Daar waar mensen verbinden met de natuur en met elkaar zijn mensen gelukkiger.