Home » Bouw in groene parel Leyenburg

Bouw in groene parel Leyenburg

De gemeente wil 25 woningen bouwen in een groen pareltje in Leyenburg! Aan de Loosduinsekade. Er staan monumentale bomen, een kastanje en een dubbele rij lindes. Die mogen absoluut niet gekapt worden. Tussen de kiosk en de frietkraam ligt een mooie groenstrook, waarin ook nog een vijvertje ligt. Hierin staan volwassen bomen, waaronder een hele fraaie beuk.

Naast de bouwplannen is er een aanvraag om, voor een persleiding van Dunea, de kiosk te verplaatsen. De ondernemer wil dan ook meteen uitbreiden. Daarvoor zouden drie bomen het veld moeten ruimen. Van het wijkoverleg kreeg de AVN de geschiedenis van dit bijzondere gebied, ooit een buitenplaats met een fraai park van zeven hectare. Nu is het hoofdgebouw gesloopt en van het park is anderhalve hectare over. Er zijn al eerder bouwplannen geweest. Na een grote protestactie besloot de gemeenteraad in 1991: ‘dat het park definitief een groenbestemming zal houden, dat de oude waarden van de buitenplaats in ere worden hersteld en aangevuld. De 250 jaar oude kastanjes, 200 jaar oude taxushaag en laan met lindebomen blijven behouden.’
Het herstelplan van het park was in 1995 voltooid, in 2016 was er een opknapbeurt waarbij struiken en bomen werden verwijderd.