Home » Boomverplanting Utrechtsebaan

Boomverplanting Utrechtsebaan

In 1973 onderging het stedelijk landschap van Den Haag een ingrijpende verandering. Het toenemende verkeer maakte de aanleg van een goede invalsweg noodzakelijk. Vanuit Voorburg werd de Utrechtsebaan doorgetrokken en in Den Haag aangesloten op de Zuid-Hollandlaan. Het was onvermijdelijk dat daarvoor een kloof dwars door het Haagse Bos werd geslagen.

Door: J’ørn Copijn

 

In 1973 kregen de gebroeders Copijn uit Groenekan opdracht van Staatsbosbeheer om zoveel mogelijk mooie bomen uit het Haagse Bos te verplanten naar de Koekamp. Boomverzorging stond nog in de kinderschoenen en er waren weinig bedrijven die deze klus konden klaren. Met behulp van een kleine graafmachine en een kraan werden gedurende 2,5 maand vele eiken en beuken verplant naar de Koekamp en Hertenkamp. Een enorm karwei waar de mannen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat mee bezig waren. De Hertenkamp leverde nog een kleine anekdote op, want toen ze daar de eerste bomen hadden neergezet, dacht niemand eraan om het hek te controleren dat de herten op afstand hield. ‘s Nachts waren de dieren uitgebroken en hadden alle bast van de nieuwe bomen afgevreten. De stammen zijn in allerijl van top tot teen ingesmeerd met lakbalsem en wonder boven wonder hebben ze het allemaal overleefd.

 

Een plombe uit 1972
In de Koekamp stond een eik met oorlogsschade. Een brede scheur in de bast had rot in de stam veroorzaakt. Een Duitse methode om dit soort schade te herstellen was toen de ‘plombe’. De rotte delen werden verwijderd en de stam afgedicht met ter plaatse op maat gemaakte cementblokken waar overheen het callus van de bast weer kon dichtgroeien. Het is de enige boom in Nederland die zo is behandeld. Hij heeft het prima overleefd, maar is in 2017 toch gekapt.