Home » Boom in de achtertuin

Boom in de achtertuin

Tot voor kort gebeurde het regelmatig dat grote bomen op binnenterreinen van bouwblokken gemakkelijk een kapvergunning kregen omdat de boom teveel schaduw gaf. Daar kijken we tegenwoordig anders tegenaan.

Door: Aletta de Ruiter

 

Het is vooral de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) die makkelijk en snel groeit op binnenterreinen. Hij groeit spontaan op uit verdwaald zaad, is bestand tegen donkere plekken en arme grond en wordt na een 25-tal groei-jaren makkelijk 30 meter hoog en vormt dan een reusachtige kroon. In tuinen onder zo’n boom groeien de schaduwplanten beter dan de zonaanbidders. In het verleden hoefde de eigenaar niet veel bewijs aan te voeren om zo’n grote boom te laten kappen vanwege schaduwoverlast.

 

Met andere ogen kijken
Maar wie met andere ogen naar zo’n boom kijkt, ziet dat er gedurende het gehele jaar heel veel leven in en rond de kruin floreert. En bovendien zorgt die kruin tijdens hittegolven voor koelte en een beter vochtklimaat in de achtertuinen. Daar verschroeien de planten niet, droogt de bodem niet uit en kun je aangenaam buiten zitten onder een natuurlijke parasol.
In de tuin achter mijn huis staat ook zo’n gigant. Stevig verankerd en hij torent ruim boven de daken uit. Te groot? Welnee, hij wordt elke vijf jaar deskundig opgekroond en her en der gedund. Jaarrond maken 35 vogelsoorten gebruik van zijn beschutting en het voedsel (insecten) dat in alle hoeken en kieren van stam en takken te vinden is.
In de top bouwde een eksterpaar een nest en bracht er al verschillende jaren hun kroost groot. Vanaf juli hangt hij vol met trossen goudgeel zaad dat in de herfst samen met het blad massaal op de tuinbodem valt en probeert te kiemen. Dat geeft wel wat overlast maar een beetje tuinman/vrouw gaat in het voorjaar een paar keer rond om al die kleine kiempjes op te trekken. En het blad geeft prima compost.

 

Klimaatbestendiger
Het zijn juist de positieve waarden van zo’n achtertuinboom waar we graag aandacht voor vragen. Binnen het beleid van de gemeente Den Haag blijft dat onderbelicht. Bij kapaanvragen worden bomen beoordeeld op: soort, gezondheid, monumentale status en overlast. Er is geen vraag of de boom ook een positieve klimaatfunctie heeft. Aanpassen van zo’n aanvraagformulier is niet makkelijk maar we gaan er toch op aandringen. Grote achtertuinbomen maken onze leefomgeving immers klimaatbestendiger.