Home » Bezuidenhoutseweg rond 1760

Bezuidenhoutseweg rond 1760

Paulus Constantijn la Fargue (1729-1782) was een telg uit de Haagse kunstenaarsfamilie la Fargue die zich bezig hield met het tekenen van stadsgezichten.


Dankzij zijn bijna fotografische prenten weten we nu hoe de stad er in de 18e eeuw moet hebben uitgezien. Terwijl de rest van de Europese kunstenaars zich met veel fantasie beijverden in romantische voorstellingen hield P.C. la Fargue zich consequent aan een realistische stijl naar de werkelijkheid opgetekend. Hij heeft heel veel straatbeelden uit Den Haag en wijde omgeving vastgelegd.
We zien hier de Bezuidenhoutseweg en kijken in de riching van de Oranjezaal (Huis ten Bosch) dat onzichtbaar links aan het einde van de weg in het bos ligt. Ondanks het belang van deze toegangsweg is het rij-oppervlak nog ongeplaveid, hetgeen duidelijk zichbaar is aan de ingesleten karresporen. Ook in deze tijden werden de wegen al omlijst met straatbomen zodat er een laaneffect ontstond. De kromme stammen en transparante kruinen lijken sterk op Robinia, een soort die het heel goed doet op zandige bodems. Links ligt de bossloot en daarachter het Haagse Bos.
De kleding van het wandelend publiek doet vermoeden dat de bewoonde wereld niet ver weg is. Dat klopt ook want hoe landelijk de Bezuidenhoutseweg er ook uit ziet op deze prent, de rijke huizen van de Herengracht bevinden zich op een steenworp afstand.  De wandeling van het publiek zal hoogstwaarschijnlijk als tussenstop een van de herbergen langs de Bezuidenhoutseweg hebben gehad. Er waren er verschillende met namen als Bonte Koe en Bosch- en Veldzicht. Het publiek kon hier kolf spelen op binnen- en buitenbanen.  Kolf is min of meer een voorloper van het huidige golfspel.