Home » AVN-project ‘vergroenen hitte-eiland’

AVN-project ‘vergroenen hitte-eiland’

De klimaatverandering zorgt in Nederland voor meer hete dagen. Stedelijke gebieden met weinig groen hebben daar de meeste last van. Ook Den Haag kent verschillende plekken die als hitte-eiland te boek staan. De temperatuur kan daar wel 15 graden warmer worden dan in een groene wijk met veel bomen en schaduw.

Afgelopen zomer bewees dat die theorie razendsnel praktijk wordt. De bewoners van het Hillebrant Jacobsplein in de Rivierenbuurt zagen afgelopen juli de temperatuur op hun voorgevel oplopen tot boven de 50 graden Celsius. “De minimax thermometer gaat maar tot 50, maar de wijzer stond ruim boven het laatste streepje”, vertelt Otto Thors, bewoner van het plein.  Hij belde de AVN met de vraag om samen na te denken over een oplossing van het hitteprobleem. Dat kan alleen maar door middel van vergroening weten we uit ervaring. Maar de huizen aan dit plein zijn boven op een parkeergarage gebouwd en alles ligt in het beton gegoten. Daar is geen ruimte overgebleven om een boom te planten. Er zijn zelfs geen achtertuinen.
Hoe die groenvraag dan toch opgelost moet worden, hebben we voorgelegd aan J’ørn Copijn, ervaren landschapsarchitect in het aanleggen van daktuinen op een versteende ondergrond. Samen met de buurtbewoners wordt het een zoektocht naar mogelijkheden om groen en schaduw te creëren op dit plein. De AVN organiseert een cursus, Copijn levert kennis en ervaring en het projectdoel wordt een kansenkaart waarmee we naar de wethouder en de politiek gaan om de mogelijke oplossingen ook te laten uitvoeren. Omdat zo’n cursus financiële ondersteuning behoeft, hebben we projectsubsidie aangevraagd bij Fonds 1818 en het Initiatievenfonds van de gemeente. Het is de bedoeling dat de bewonersgroepen eind oktober, begin november bijeenkomen om samen met Copijn hun wensen op papier te zetten. Hoe dit verder afloopt melden we u in een volgende Haagwinde.