Home » AVN niet ontvankelijk? Beslist niet!

AVN niet ontvankelijk? Beslist niet!

De AVN bestaat binnenkort honderd jaar en heeft zich in haar bestaan al talloze keren bezorgd getoond over het gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan, wanneer hieruit nadelige gevolgen voor de natuur konden voortvloeien. Dat gebeurt meestal door in overleg te treden met ambtenaren, raadsleden of wethouders. Maar indien nodig en onvermijdelijk stapt de AVN naar de rechter.

Frederike Bloemers

De statuten van onze vereniging laten dit soort activiteiten expliciet toe. Overheden hebben hier nooit problemen over gemaakt, dus de AVN is altijd ontvankelijk verklaard bij haar bezwaarschriften. Rechters hebben zich dan ook nooit eerder hierover hoeven uit te spreken.

 

Toch heeft het college van B&W van Den Haag onlangs gemeend dat de AVN bij een bezwaarschriftenprocedure waarbij stadsnatuur centraal stond niet ontvankelijk was. Wij hebben weinig begrip voor dit standpunt. Want tegelijkertijd maakt het gemeentebestuur herhaaldelijk duidelijk dat men onze strijd voor behoud van de natuur in de stad zeer waardeert. En ook in de nieuwe Omgevingswet wordt expliciet de participatie en dus het belang van de betrokkenheid van bewoners en belangengroeperingen, zoals de AVN, benadrukt. Tegen dit onverklaarbare besluit is de AVN dan ook in beroep gegaan bij de rechtbank.

 

Echter, de rechtbank heeft ons niet in het gelijk gesteld. Tot onze teleurstelling oordeelde de rechtbank Den Haag op 29 augustus 2024  dat de statutaire doelstellingen van de AVN onvoldoende onderscheidend zouden zijn en dat ons werkgebied niet duidelijk genoeg zou zijn omschreven. De AVN betwist dit, wijst op relevante jurisprudentie van de Raad van State en benadrukt haar directe betrokkenheid bij natuurbelangen in de regio Den Haag.

 

Bovendien oordeelde de rechtbank dat de AVN niet gevraagd hoefde te worden om een mondelinge toelichting te geven ter zitting. Hiertegen hebben we een zogenoemd verzetschrift ingediend. Daardoor worden we alsnog uitgenodigd om ter zitting deze toelichting te geven. Deze zitting biedt een kans dat we alsnog in ons gelijk gesteld worden.

 

De aanleiding betreft een bezwaar dat de AVN had aangetekend tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Den Haag had afgegeven voor de sloop en nieuwbouw van woningen aan Steenzicht 16 tot en met 32 en Het Zicht 2 tot en met 37 (project Steenzicht AB). Die vergunning was verleend voordat de welstandscommissie een positief oordeel had gegeven over het ontwerp.

 

De AVN beoogt het behoud van de groenblauwe structuur (natuur, groen en waterlopen) en stelt dat volwaardig groen in binnentuinen en op groene daken essentieel is voor de aansluiting op het openbaar groen. In het bestemmingsplan is vastgelegd dat binnentuinen moeten voldoen aan voorwaarden zoals voldoende gronddekking en waterberging. De AVN maakte zich zorgen dat deze elementen nog niet integraal zijn geborgd in de omgevingsvergunning en dat aanpassingen pas later mogelijk zijn, wat praktische problemen kan opleveren.

 

Met ongeveer 3000 leden is de AVN stevig geworteld in de lokale gemeenschap en heeft zij een lange geschiedenis van juridische betrokkenheid. De AVN blijft zich onvermoeibaar inzetten voor het behoud van de natuur en heeft er alle vertrouwen in dat het oordeel van de rechtbank zodanig wordt herzien dat de AVN ontvankelijk wordt verklaard.