Home » Als puntje bij paaltje komt…

Als puntje bij paaltje komt…

Voordat het paaltje aan bod komt, eerst een ander punt. We kregen diverse reacties op de oproep ‘Handjes nodig’ in de vorige Haagwinde. Daar gaan we zeker wat mee doen, dank daarvoor! De eenvoudigste manier om meer leden te krijgen blijft natuurlijk om de buren of familie te vragen om lid van de AVN te worden. Als iedereen één lid zou aanbrengen kunnen we dit probleem afvinken en gaan we door met waar we beter in zijn: natuurbescherming!

Dick Ooms

 

Nu de veel bekritiseerde Omgevingswet eindelijk een feit is, zijn alle gemeenten aan de slag om de papiermolen opnieuw in te richten. Geen bestemmingsplannen meer, wel een ‘omgevingsplan’ op basis van een ‘Omgevingsvisie’. Nu waren de groene beleidsplannen best in orde, dus je zou kunnen stellen: doe er een strik omheen en laat ze landen in de omgevingsvisie, klaar is Kees. Was het maar zo eenvoudig.

 

De praktijk leert dat stevige groene beleidsplannen, zoals voor het vastleggen van ecologische verbindingszones en een gemeentelijke Groene Hoofdstructuur, geen garantie zijn dat onze groene beschermde omgeving gevrijwaard blijft van aanslagen. Eén probleem daarbij is, dat er op nog veel meer gebieden beleidsplannen zijn, zoals verkeer, woningbouw, bedrijventerreinen, en dat die allemaal concurreren bij de verdeling van de schaarse ruimte.

 

Met het gevolg dat, als puntje bij paaltje komt, de natuur die beschermd leek, toch dreigt plaats te moeten maken voor nieuwbouw. Het lijkt maar net welke wethouder er aan het langste eind trekt. Voorbeelden te over, niet alleen in Den Haag maar ook in de omliggende gemeenten.

 

Is daar dan niets aan te doen, is dat onvermijdelijk in gemeenten die chronisch ruimtegebrek hebben voor alle goede plannen? Als we ons daarbij zouden neerleggen hebben we in mijn ogen een kans gemist bij het ‘ opnieuw inrichten van de papiermolen’. De nieuwe omgevingsvisie gaat immers niet alleen over groen, of alleen over nieuwbouw of over verkeer. In de omgevingsvisie komen al die zaken samen, en moeten ze op elkaar worden afgestemd, om tot één samenhangende visie te komen.

 

Als dat goed wordt gedaan, is het touwtrekken bij nieuwe plannen verleden tijd. Dat is dan immers al gebeurd toen de omgevingsvisie werd opgesteld.

 

Natuurlijk denkt de AVN constructief mee met de verschillende gemeenten waarin we actief zijn, om te komen tot een heldere omgevingsvisie waarmee natuur en groen gevrijwaard worden van getouwtrek en aanslagen. We zijn er al een hele tijd druk mee bezig.