Home » Alle Haagse bomen in beeld

Alle Haagse bomen in beeld

Sinds enkele jaren heeft Den Haag een interactieve bomenkaart online staan: de ‘Haagse bomen app’ waarmee veel informatie over het bomenbestand in de gemeente kan worden opgezocht. Deze kaart biedt een uitgebreid overzicht van de stadsbomen, waaronder particuliere en monumentale bomen, maar ook bijvoorbeeld de bomen van het arboretum in het Zuiderpark.

Bas Steenks

 

Alle typen bomen hebben een andere kleur. Zo zijn monumentale bomen op gemeentegrond oranje gekleurd en die op particulier terrein paars. De andere bomen zijn groen gekleurd. Dit maakt het eenvoudig om snel de gewenste informatie te vinden. Klik op een boom en je krijgt de details erover te zien.

Wel is het belangrijk op te merken dat de verstrekte informatie niet altijd even accuraat is. Met name de weergave van de leeftijd van een boom kan soms te hoog of te laag worden ingeschat. In bepaalde gevallen kan de exacte leeftijd worden vermeld, vooral wanneer bekend is wanneer de betreffende bomen zijn aangeplant. Als dat niet bekend is is de schatting helaas vaak onnauwkeurig.

Vooropgesteld dat de informatie meestal wél klopt komen ook andere fouten voor. Zo was de leeftijd van de bomen in de Bram Frosstraat goed weergegeven op 36 jaar oud. Helaas was daar de soort verkeerd ingetekend. De vermelde populieren bleken niet te bestaan. In werkelijkheid staan er 16 Valse Christusdoorns (Gleditsia triacanthos ‘Inermis’). Na het rapporteren van deze correctie werd dit overigens snel aangepast op de website.

Ondanks enkele onjuistheden in de verstrekte informatie, is de Haagse bomen app over het algemeen een waardevol hulpmiddel. De app biedt een gemakkelijke en snelle manier om informatie over bomen op te zoeken en te controleren.

Er staan in Den Haag meer dan 100.000 bomen, buiten de bomen in bosgebieden, die allemaal op de kaart te vinden zijn. Het invoeren van de gegevens moet een monnikenwerk zijn geweest, maar nu het eenmaal compleet is kunnen zowel de gemeente, als geïnteresseerde particulieren er gebruik van maken.

Naast het verstrekken van informatie over individuele bomen, zou het interessant zijn als de app aanvullende functies zou bieden. Bijvoorbeeld educatieve informatie over verschillende boomsoorten, tips voor boomverzorging of meldingen van beschadigde bomen. Hierdoor kan de app nog waardevoller worden, in ieder geval voor de bevolking, maar wellicht ook voor de ambtenaren die ermee werken.

 

Haagse bomen App

De Haagse bomen app is te bereiken op het internet adres: ddh.maps.arcgis.com. Klik op ‘galerij‘. In de galerij klik op ‘natuur en milieu‘. U ziet nu een groot aantal apps, alle met informatie die met de Haagse natuur te maken hebben. Naast de bomen app is er het voorkomen van vleermuizen, vlinders, vogels en planten, maar ook een kaart waar alle locaties van de Japanse duizendknoop op staan. Echt de moeite waard om eens in rond te grasduinen!

Al deze kaarten of apps maken deel uit van het opendata portaal waar de gemeente Den Haag een enorme hoeveelheid gegevens in heeft gestopt. Deze gegevens zijn daarmee gratis toegankelijk voor de hele bevolking. Den Haag werkt ook aan het standaardiseren van de gegevens zodat vergeleken kan worden met andere gemeenten.