Home » Waarom er een vergunning­plicht voor kappen van bomen in achtertuinen moet blijven!

Waarom er een vergunning­plicht voor kappen van bomen in achtertuinen moet blijven!

Bomen zijn belangrijk in een stad. Daarbij horen vooral ook de talrijke bomen in particuliere tuinen. Om die te mogen kappen heb je tot nu toe in bijna alle steden een vergunning nodig. Niet iedereen zal zich daaraan houden, maar het is een broodnodige rem op teveel bomenkap. Het college van B&W van Den Haag heeft het voornemen die vergunningplicht voor bomen in achtertuinen af te schaffen. De AVN probeert daar een stokje voor te steken. Wij vinden het een rampzalig idee. Als het teveel kost, kunnen de leges beter verhoogd worden dan de plicht zomaar af te schaffen. De AVN heeft een oproep gedaan foto’s in te sturen van bijzondere bomen in een achtertuin. Hier een selectie. De cursieve tekst bij de bomen komt van de inzenders.

Tussen Atjehstraat en Sumatrastraat zijn recent bomen gekapt. Deze staan er nog.

 

 

 

Kastanjes in een achtertuin van het Van Stolkpark. ‘Dit stuk is helaas in 2001 geheel betegeld, maar er komen toch veel vogels, lijsters, merels, spechten en af en toe zelfs eekhoorns in deze bomen‘.

 

 

Bij ons in de nabijheid staan 2 prachtige, tot boom uitgegroeide exemplaren van een Ilex acquifolium en een Taxus baccata. Deze bomen staan in tuinen van huurappartementen, wij houden telkens ons hart vast wanneer er een nieuwe huurder komt. Ze zitten vol leven van merels, koolmezen, Vlaamse gaaien, mussen…’

 

 

Laan van Meerdervoort, Vruchtenbuurt, niet ver van Wapendal.

 

 

Laurierkers, Herengracht. ‘Het is de enige boom in het blok, een schuilplaats voor vogels en onze natuurlijke airco in de zomer’.

 

 

Esdoorns in een tuin in het Regentessekwartier. Een omwonende probeert al jaren om kap te voorkomen.