Home » Boomnieuws » Populieren Leimonias

Populieren Leimonias

Geplaatst op
Tennisvereniging Leimonias in Klein Zwitserland heeft de AVN benaderd voor een advies voor een aantal populieren op hun terrein.

Uit enkele van deze bomen waren onlangs takken gebroken, zodat men bang was voor het risico. Men had al advies ingewonnen bij enkele hoveniersbedrijven en deze hadden geadviseerd de bomen te kappen. De tennisvereniging wil deze Canadapopulieren echter graag behouden en men wilde hierover meer informatie.
Het betreft in totaal 14 exemplaren, waarvan er 2 als solitair zijn opgegroeid en prachtige kronen hebben ontwikkeld. De overige 12 stuks staan in een rij met een plantafstand van 6 mtr. Deze kronen zijn duidelijk kleiner en hier had zich ook de takbreuk voorgedaan. Deze bomen zijn minstens 35 jaar oud, maar vermoedelijk een stuk ouder.  Naar mijn mening behoeven deze bomen niet te worden gekapt, maar kunnen goed behandeld worden door toepassing van een gerichte snoei, waarbij met name de lange armen ( dikke takken) worden ingekort. Op hun verzoek heb ik een boomverzorgingsbedrijf  ( Nationale Bomenbank) benaderd voor een offerte en  een second opinion. Hun advies kwam sterk overeen met dat van mij. De vereniging is blij dat er een mogelijkheid is om de bomen te behouden.