Kapaanvraag Plein 1813
Aan de hand van de documentatie werd al snel duidelijk dat op beide locaties (veel) meer bomen staan dan op de kaplijst vermeld. Zeker als de kapmaat van 30 cm omtrek wordt gehanteerd. Ook de aantallen op de tekeningen klopten niet met de kaplijst. Fouten in de benaming van de bomen was typerend; zo werden lindes voor populieren aangezien, esdoorns werden als eiken en beuk beoordeeld en een ceder werd voor Taxus aangezien. Ook het gegeven van de loodvervuiling was voor mij nog een grote vraag.
Daarom heb ik vanmorgen de groenbeheerder, Gerrit van der Hut gebeld voor wat meer informatie. Deze wist mij te vertellen dat na intensief overleg met o.a de aanvrager, is besloten om de kapaanvraag in te trekken en een beperkte bodemsanering uit te voeren. Dit houdt in dat alleen de heesters worden verwijderd en hooguit een beperkte afgraving wordt uitgevoerd. Deze afgraving zal i.i.g. buiten de kroonprojecties worden uitgevoerd. Daarna wordt een speciale mat aangebracht ter afscherming van de vervuilde grond. Vermoedelijk wordt eerst nog schone grond aangebracht ter aanvulling van de afgraving. Gerrit heeft aangegeven dat hij de werkzaamheden kritisch zal blijven volgen.
Over de oorzaak van de loodvervuiling zijn volgens Gerrit geen duidelijke verklaringen, alleen enkele vermoedens, dat deze dateren uit de tijd van Koning Willem II, toen het plein nog diende als exercitieterrein. Ik heb Gerrit gefeliciteerd met dit succes en bedankt voor zijn inspanningen. Ik denk dat deze spectaculaire wending een opluchting is voor veel boomliefhebbers.