Home » haagwinde-2024-4

Boomklever en boomkruiper

De namen van deze vogelsoorten geven het al aan: we hebben hier twee duidelijke bosvogels. Zij hebben overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. Ze komen algemeen voor in het gebied waar de AVN actief is. Alle reden voor een nadere kennismaking, te beginnen met de boomklever.

Grote groengebieden in Den Haag

In Den Haag genieten we van de grote groengebieden die er zijn, landgoederen, bossen, parken: Clingendael, Arendsdorp, Hubertusduin, (Nieuwe) Scheveningse Bosjes, Meer en Bos, Madestein en meer. In totaal zijn er negentien. De gemeente beheert bijna al deze gebieden en is bezig er een nota over voor te bereiden. Wat zou daarin kunnen staan? Recente ontwikkelingen, wat er moet gebeuren: we geven vast een overzicht uit oogpunt van natuur en gebruikers.

Nestkasten in de steenwoestijn

De gemeente Den Haag hanteert een verplicht puntensysteem voor maatregelen om natuurinclusief te bouwen. Het gaat dan in de praktijk vooral om hoogbouw van woningen. Een mooi begin van hoogbouw in relatie tot een groene omgeving. Maar hoe kunnen die elementen, zoals nestkasten voor vogels, effect hebben voor de natuur als ze in een stenen woestijn staan?

Einde van het kustpact, hoe verder

Het Kustpact, in 2017 gesloten om de Nederlandse kust te beschermen tegen grootschalige bebouwing, loopt in 2025 af. De ondertekenaars uit de regio waren onder andere de gemeenten Den Haag, Wassenaar en Westland, samen met Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en andere milieu­organisaties. Ook waren er vertegen­woor­digers van de provincie Zuid-Holland en van Rijks­water­staat betrokken bij het pact.

Olijf – olea europaea

Iedereen kent wel de olijf. Als je die echter als rijpe vruchten aan de boom ziet is dat toch wat anders. Tijdens een wandeling op Kreta kon je dat, voordat het eiland werd overspoeld door toeristen, prima observeren. Plukken en eten kun je beter niet doen! Vers geplukt zijn ze bitter en eigenlijk oneetbaar. Er is dan ook heel wat voor nodig om ze voor consumptie geschikt te maken.

Eigen plek voor de rugstreeppad

Rugstreeppadden houden van zanderige open omgevingen, zoals de zeereep langs het strand van onze kust. Zij leven daar van kleine insecten die daar massaal aanwezig zijn, onder andere op het vloedmerk op het strand. Wonen doen ze in verlaten muizen- en konijnenholen. Om zich voort te planten hebben ze een paar ondiepe waterplassen nodig om hun eieren in af te zetten.
Dat laatste puzzelstukje wordt echter steeds schaarser.

Heemtuin Loosduinen heeft dringend beter beheer nodig

De Heemtuin Loosduinen is een ecologische tuin in recreatiegebied Madestein met wandelroutes en zitjes. Het doel van de tuin is om bezoekers kennis te laten maken met inheemse planten, bomen en struiken in hun natuurlijke omgeving. De tuin is toegankelijk via stadsboerderij PLUK!   Bij de aanleg van de bufferzone met recreatie en sportvelden tussen […]

Portacabins in Sorghvliet

In park Sorghvliet, beheerd door het Rijk, staat het Catshuis. Een fraaie villa met een mooie en ecologisch waardevolle tuin eromheen. Het Catshuis wordt momenteel niet bewoond, maar het is een plek voor belangrijke overheids­vergaderingen, ontvangst van buitenlandse gasten en andere formele bijeenkomsten. Af en toe zijn er plannen met het park, zoals de plannen […]

Mussenkolonie bedreigd door kap beukenhaag

Een beukenhaag achter het Centraal Station van Den Haag dreigt gekapt te worden vanwege de beoogde verlenging van perron 1. Een haag die essentieel is voor de circa 10 huismussen die daarin verblijven. Huismussen op zo’n 50 meter afstand van het CS, waar ze foerageren en broeden! Dat broeden doen ze in lampen boven de […]