Home » haagwinde-2023-2

Vooruitschuifdossiers

De uitspraak ‘een dag niet vooruitgeschoven is een dag niet geleefd’ is heel bekend bij het journaille dat in de wandelgangen de landelijke politiek volgt. Het gaat daarbij om de landelijke vooruitschuifdossiers zoals bij het Stikstofbeleid.

Waarnemen en landschap lezen deel 2

In het vorige artikel is vooral ingegaan op het onderscheiden van landschappen. Wat is een landschap en welke kenmerken horen daarbij. In dit deel gaan we naar buiten op ontdekkingsreis. Doordat je kennis en ervaring opdoet kun je de natuurwaarden en kansen van een landschap en ecosystemen inschatten.

De Omgevingswet: het omgevingsloket

Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet (Ow) eindelijk in werking, zo heeft de Eerste Kamer besloten. De Ow vervangt een hele lijst aan wetten en regelingen die allemaal betrekking hebben op onze leefomgeving: van bouwen tot water en milieu, en ook de natuur.

Vogelverhalen: In mei leggen alle vogels…

We leerden het vroeger op de kleuterschool: ‘in mei leggen alle vogels een ei, alleen de koekoek en de griet (grutto), die leggen in de meimaand niet’. Is die spreuk nog wel houdbaar in het licht van klimaatopwarming? Gaan vogels vroeger eieren leggen?

Alle Haagse bomen in beeld

Sinds enkele jaren heeft Den Haag een interactieve bomenkaart online staan: de ‘Haagse bomen app’ waarmee veel informatie over het bomenbestand in de gemeente kan worden opgezocht. Deze kaart biedt een uitgebreid overzicht van de stadsbomen, waaronder particuliere en monumentale bomen, maar ook bijvoorbeeld de bomen van het arboretum in het Zuiderpark.

GAVI kavel: een onverwachte parel

In een van de oksels van het Prins Clausplein ligt een verwaarloosd, maar daardoor prachtig stukje groen. Deze zogenaamde GAVI kavel ligt tussen een groen terrein van TNO, het prachtige meertje van Tedingerbroek en de eveneens groene Plas van Reef.

Honderd jaar Zuiderpark

Bij een recente excursie van de AVN naar het arboretum in het Zuiderpark waren veel prachtige bomen te zien. Helaas zijn er vele bedreigingen voor het park.

Buytenpark met hotel en kabelbaan?

Na de forse verlenging en verhoging van de derde baan werd het een tijd stil rond SnowWorld in het Zoetermeerder Buytenpark. Ogenschijnlijk, want SnowWorld werkte al in 2019 achter de schermen hard aan een Masterplan om de toekomst van het bedrijf in Zoetermeer veilig te stellen. Een plan met onder meer een hotel en een kabelbaan direct grenzend aan de 60 ha natuurbestemd gebied van het Buytenpark. Pas eind 2022 kwam het gemeentebestuur met dit plan naar buiten.

Loopduinen in Scheveningen

Wie van Scheveningen naar Meijendel fietst, komt over het hoge duin Prinsenberg. Aan de zuidkant gaat de weg langzaam omhoog (‘vals plat’), na de top is er een steile helling naar beneden. Dat is het typische asymmetrische reliëf van een loopduin. Ook in Scheveningen zelf zijn of waren dergelijke ‘Wanderdünen’ zichtbaar.