Home » Haagwinde-2020-1

Duindal: een theeschenkerij in de duinen

Op allerlei plekken wil de gemeente meer horeca toelaten in het groen, bijvoorbeeld op de Koekamp of langs het Verversingskanaal. De horeca die vroeger in het groen stond, heeft nu vaak een andere bestemming: de Bataaf is een tennispark geworden en de uitspanning aan de Scheveningseweg een benzinestation. Aan de rand van Waalsdorp was ooit de theeschenkerij Duindal. Daar staan nu de gebouwen van TNO en NCIA.

Buitenplaats Nieuw Vredenoord, NNN-natuurgebied dreigt straks braak te liggen

Het artikel over de buitenplaats Nieuw Vredenoord dat we vorig jaar maart in Haagwinde plaatsten, heeft heel wat losgemaakt. Vooral omwonenden vinden dat de AVN tegen de kapplannen van honderden bomen zou moeten ageren. Dat essenbos is helaas aangetast door de essentaksterfte en wordt binnenkort toch gekapt voor aanleg van een waterdoorvoer. Het blijkt echter tegenstrijdig beleid van verschillende overheden dat Vredenoord kwelt.

Meedenken met Madeliefveld

Omwonenden van het Madeliefveld in Leidschenveen maken zich zorgen over bouwplannen die woningcorporatie WoonInvest voor het terrein heeft. Omdat de AVN in 2017 al een zienswijze indiende op het bestemmingsplan voor deze omgeving, namen bewoners contact op voor advies.

Cartouche wil naar de eredivisie

Hockeyclub Cartouche in Voorburg wil promoveren naar de eredivisie. En dat is niet alleen een sportieve ambitie. De status van de eredivisie vraagt ook om andere faciliteiten en betere bereikbaarheid. De wens voor een hoofdveld met tribune en een parkeergarage moet gefinancierd worden met projectontwikkeling voor woningen. En dat heeft weer gevolgen voor de groene omgeving.

De stank van de ginkgo

In het najaar van 2019 doken er in de media uit het hele land plotseling berichten op over stankoverlast van de vruchten van de Ginkgo biloba. Het ging zelfs zover dat wijkbewoners eisten dat de bomen werden verwijderd. Dat werd over het algemeen geweigerd maar in een enkele stad werd er wel gehoor aan gegeven. Zo moesten bijvoorbeeld bomen rond een speeltuin wijken. Gelukkig bleef het bij uitzonderingen.

“Geef geveltuin meer aandacht !”

Steeds vaker zien we smalle geveltuinen naast de voordeuren ontstaan. Dat komt deels door de stimulans van project “Operatie Steenbreek”. Maar we zien tegenwoordig ook dat de gemeente mooie sierranden in de stoep aanlegt nadat de wijk een straatrenovatie heeft ondergaan. Bewoners mogen dan zelf hun groen aanplanten.