Home » Groene tuin in Hollandse duinen

Groene tuin in Hollandse duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) bestrijkt een groot gebied, met 14 gemeenten. Veel inwoners hebben een tuin, en het NPHD roept hen op daar een ‘Groene Tuin in Hollandse Duinen’ van te maken. Een natuurlijk ingerichte tuin, met weinig tegels en veel streekeigen planten, met kasten voor vogels en bijen, en zonder gebruik te maken van gif. Samen verbeteren we zo de biodiversiteit en brengen we de natuur naar de stad. De AVN en veel andere groene organisaties uit de omgeving ondersteunen dit project van harte. De start is begin april. Meer informatie is te vinden op de website www.nationaalparkhollandseduinen.nl Daar zullen een stappenplan en een plantenlijst geplaatst worden.

Let bij een natuurlijke tuin op het volgende:
Gifvrij. Nog steeds zit er teveel gif in ons oppervlaktewater. Wist u dat planten uit tuincentra ook vaak bestrijdingsmiddelen bevatten? Dat is bijvoorbeeld slecht voor bijen.
Passende planten. Kies liefst inheems, daar is onze natuur aan aangepast, met nectar en bessen. Vergeet de struiken niet, die geven beschutting en voedsel aan vogels. En bomen, als u de ruimte heeft. Een stukje tuin met wat wilde planten die er vanzelf zijn gekomen. Of verzamel een beetje zaad uit de buurt, waar veel planten van staan. Maak een rommelhoekje met takken en een composthoop. Wat klimop tegen de schutting is ideaal omdat het nog laat bloeit.
Denk aan egels. Het belang van groene tuinen en de aanleg van snelwegen voor egels (gaten in de schuttingen tussen tuinen) is echt enorm. Het aantal egels in Den Haag daalt helaas al een aantal jaren.