Home » Eureka! Zeer zeldzame Kleine Kop-op-schotel gevonden in onze duinen

Eureka! Zeer zeldzame Kleine Kop-op-schotel gevonden in onze duinen

Wel eens van de Kleine kop-op-schotel gehoord? Het is een uiterst zeldzame, bedreigde paddenstoel die heel erg moeilijk is om te vinden. Dat gebeurt bijna nooit. Natuurliefhebber Eric Wisse sprong daarom een gat in de lucht toen hij er een vond. Hij spotte de Kleine kop-op-schotel in onze eigen duinen, in het Westduinpark.

door: Merijn van Grieken. Foto’s: Eric Wisse

 

De Kleine kop-op-schotel is een bolletje met een opening en ligt op een omhulsel, het schoteltje. “Toen ik ‘m zag, had ik meteen het vermoeden dat dit de Kleine kop-op-schotel was. Ik kreeg de bevestiging na onderzoek van expert Leo Jalink. Wat een trofee! Hij is zo ontzettend zeldzaam!”, zegt Eric Wisse, vrijwilliger van de Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark.

Bijzondere eisen
Als je naar de verspreidingskaart kijkt van deze soort zie je een paar rode stippen in Meijendel en – als de kaart is bijgewerkt – een stip in het Westduinpark. De rest van Nederland is leeg.
De zwam stelt bijzondere eisen aan zijn leefomgeving en komt vooral voor op grijs duin, een zeldzame en beschermde biotoop in het Westduinpark. Grijs duin kan zich ontwikkelen wanneer kalkrijk zand door mossen en kleine planten wordt vastgelegd.
“Ik vond de zwam tussen de duinsterretjes, een mossoort. Hij stond op een kruidenrijk duingrasland, waar konijnen zorgen voor variatie. In de zanderige, kale delen van het Westduinpark zul je ‘m niet zien. Daar kan het nog wel vijftig jaar duren voordat je ‘m daar waarneemt”, legt Eric uit.

Omdraaien
Het paddenstoeltje begint als een donker zanderig korstje aan de bovenkant en draait zich op een gegeven moment om, dankzij wandelaars, langshuppelende konijnen of andere dieren. Eenmaal omgedraaid barst het bolletje open waardoor de sporen naar buiten komen.

Kwetsbaar
Eric nam al meer dan 1000 soorten waar in het Westduinpark. Deze zijn ingevoerd op waarneming.nl.
“Dat er zoveel soorten gevonden worden geeft aan hoe waardevol en kwetsbaar het duingebied is. Er is veel flora en fauna. Hoe meer soorten, hoe groter de biodiversiteit en hoe meer onze bescherming nodig is.” Den Haag staat op de 11e plaats in de lijst van biodiversiteit per gemeente.
Meer lezen over onze stadsnatuur? Kijk ook eens op hethaagsegroen.nl